Imaginarul despre femeie in vechiul regat intre pozitv si negativ

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Lucrarea noastra este structurata urmand aceeasi schema duala. Astfel ca dupa o introducere care se refera la ceea ce discursul vremii numeste "natura" femeii, adica: slabiciune, supunere, afectivitate, si inferioritate, in general, urmeaza doua parti. Prima, urmarind ipostaza pozitiva a imaginarului, cu referire la rolurile casnice, prin excelenta - de sotie, mama a familiei, gospodina si "Mama [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginarul despre femeie in vechiul regat intre pozitv si negativ

Lucrarea noastra este structurata urmand aceeasi schema duala. Astfel ca dupa o introducere care se refera la ceea ce discursul vremii numeste "natura" femeii, adica: slabiciune, supunere, afectivitate, si inferioritate, in general, urmeaza doua parti. Prima, urmarind ipostaza pozitiva a imaginarului, cu referire la rolurile casnice, prin excelenta - de sotie, mama a familiei, gospodina si "Mama a Natiunii" - pe care societatea le acorda femeii bune.

Ultima parte urmareste pe de o parte principalele ipostaze negative ale imaginii femeii, anume: femeia usurateca, iubitoare de cochetarie, lux si barfa, femeia adultera, femeia fatala si modelul negativ de sotie, urmarind in acelasi timp ceea ce societatea vremii considera a fi defectele femeii.

A. "N atura" femeii
Fiind o perioada de mari prefaceri pe toate planurile: economico-social, spiritual si intelectual, a doua jumatate a secolului XIX este una a dezbaterilor aprinse privind marile probleme ale societatii. Si poate cea mai acuta chestiune este insasi redefinirea omului in functie de noua situatie. In acest context de o importanta esentiala este problema locului si rolului pe care progresul si evolutia il rezerva femeii in civilizatia moderna.

Avand la baza ceea ce intelectualii epocii au numit "natura" feminina - ca fiind distincta de cea masculina - s-a creat un construct mental despre ceea ce este - mai corect spus, ar trebui sa fie - modelul de feminitate. In esenta il avem descris in cuvintele lui Jules Michelet din cartea sa La femme: femeia tebuie sa fie mai ales "sotie umila, supusa si pasionata de a asculta".

Modelul stabilit asadar, a urmat un intreg discurs, in cuvinte si imagini, bazandu-se pe ideea naturii femeii - care ar avea ca atribute: slabiciune, supunere, inferioritate, afectivitate, etc. -, separand intr-un mod clar si exclusiv cele doua sexe. In acest sens, Garabet Ibraileanu face distinctia intr-un mod foarte ca 24424b15y tegoric, desi explicatia lui nu este pe deplin lamuritoare:

"Nimic nu este mai deosebit de barbat decat femeia, fiindca tot ce este in natura e numai altfel dacat barbatul, pe cand femeia e contrariul lui." Bram Dijkstra, in cartea sa Les idoles de la perversite vorbeste despre o adevarata campanie culturala a intelectualilor epocii, cum ar fi Michelet, de exemplu, avand ca scop sustinerea si argumentarea ideeii inferioritatii femeii.

Este esential de subliniat in analiza discursului masculin despre femeie, ca tonul ales cel mai adesea este unul magulitor la adresa reprezentantelor sexului opus, dar aceste cuvinte frumoase sunt menite tocmai a ascunde refuzul barbatilor de a le privi pe femei ca egalele lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.