Iluzia Marx

7x puncte

categorie: Filosofie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Am considerat ca este nevoie de o schimbare de perspectiva pentru a intelege mai bine consecintele induse asupra structurii noastre interioare, pervertire subtila si greu detectabila prelucrata in mod inconstient si care se reflecta la nivelul atitudinilor, opiniilor si comportamentelor [1]. Acesta este motivul pentru care am fost extrem de interesat de felul in care societatea romaneasca este pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iluzia Marx

Am considerat ca este nevoie de o schimbare de perspectiva pentru a intelege mai bine consecintele induse asupra structurii noastre interioare, pervertire subtila si greu detectabila prelucrata in mod inconstient si care se reflecta la nivelul atitudinilor, opiniilor si comportamentelor [1]. Acesta este motivul pentru care am fost extrem de interesat de felul in care societatea romaneasca este privita si analizata de catre sociologi "de dincolo" [2].

Perspectiva initiala prezinta societatea romaneasca ca fiind atomizata in care nu functioneaza prea bine principiile de ordine si disciplina iar sentimentul de apartenenta la comunitate este slab [3]. O analiza la nivel micro, in care se investigheaza obiceiurile, atitudinile, comportamentul oamenilor in viata de zi cu zi conduce la o cu totul alta perspectiva. Nu numai ca societatea romaneasca este departe de a fi atomizata dar ea pare a fi bine organizata deoarece membri sai cunosc regulile nescrise si li se conformeaza.

Intr-adevar la suprafata societatea nu e structurata dar in interior exista cadre institutionale rigide si contextual ritualizate, iar la un nivel mai profund si latent retele de relatii bine definite. Exista doua explicatii: una care se refera la supravietuirea si transmiterea unor modele institutionale ale statului comunist care tin in primul rand de centralizare si pseudocultura organizationala iar in al doilea rand de continuturile latente dezvoltate ca strategii de adaptare in perioda comunista,

strategii bazate pe mistificare, duplicitate si festivism. Daca suntem de acord si cu teza unui specific national cu totul special [4] inseamna ca aceste modele s-au dezvoltat pe un teren propice. Cu atat mai dificila va fi iesirea din criza. Una e sa repari ceva ce s-a produs in mod accidental, alta e sa gasesti resurse pentru a depasi o criza structurala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.