Ilustreaza conceptul operational personaj tipic folosind ca suport un roman de George Calinescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.63

nivel: Liceu

Prin romanele lui, Călinescu modernizează tehnica narativa, folosește detaliul în descrieri arhitecturale și în analiza personajelor, creează caractere dominate de o singură trăsatură definitorie, realizând tipologii, înscriindu-se astfel în realismul modern al secolului al XX-lea.

Personaj central al romanului, a cărui avere polarizează apariția celorlalte personaje, Costache G[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ilustreaza conceptul operational personaj tipic folosind ca suport un roman de George Calinescu

Prin romanele lui, Călinescu modernizează tehnica narativa, folosește detaliul în descrieri arhitecturale și în analiza personajelor, creează caractere dominate de o singură trăsatură definitorie, realizând tipologii, înscriindu-se astfel în realismul modern al secolului al XX-lea.

Personaj central al romanului, a cărui avere polarizează apariția celorlalte personaje, Costache Giurgiuveanu întruchipează tipul avarului, înscriindu-se în descendența lui Hagi-Tudose al lui Delavrancea sau Harpagon al lui Moliere.

Mediul îl caracterizează indirect, aspectul exterior și interior al casei părăginite, aflate aproape în ruină, trimițând, cu toate detaliile descriptive, către avariția personajului. Arhitectura casei dezvaluie intenția de a „executa grandiosul clasic în materiale nepotrivite”.

Caracterizarea indirectă a personajului se face prin acumularea de fapte, întâmplari, vorbe, gesturi, gănduri și atitudini. Micile favoruri bănești obținute de la Pascalopol, socotelile încărcate pentru întreținerea lui Felix, obținerea unor câștiguri anuale prin închirierea unor imobile pentru studenți de la care confisca materiale medicale în cazul întârzierii la plata întreținerii motivează avariția personajului, mai ales că el se supune unor privațiuni personale de hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale.

Vrea să-i construiască o casă “fe-fetiței”, dar folosește materiale foarte ieftine, strănse de la demolări, iar planul arhitectural îl face singur. Banii îi ține în casă, ascunși în locuri ferite, se teme mereu să nu fie văzuți de cineva și nu îi depune la banca deoarece avarul trebuie să pipaie și să vadă permanent banii pe care îi iubește mai mult decât orice pe lume.

Ținuta vestimentară este ridicolă, poartă ciorapi de lână de o grosime „fabuloasă” și „plini de găuri”, unghiile netăiate, ghete de gumilastic, nădragii largi de stambă colorată prinși cu sfoară, constituind o altă modalitate indirectă de caracterizare, accentuând avariția personajului.

Deși autorul îl umanizează pe Costache Giurgiuveanu prin dragostea sinceră pentru Otilia, bătrânul nu reusește să o materializeze. Sentimentele paterne nu sunt suficiente pentru a legaliza adopția fetei, a face testament sau a depune o sumă de bani la bancă, într-un cont pe numele ei, deși este convins că așa ar fi fost drept și cinstit. Patima pentru bani și avariția sunt mai puternice și îl fac să ezite, dovedind un caracter slab. Otilia îl înțelege la rândul ei și nu poate fi suparată pe „papa” care este „un om bun, dar are și el ciudățeniile lui”

Relația cu celelalte personaje este dominată de o suspiciune permanentă izvorâtă din teama de a fi jefuit. Se teme de orice nou venit, ca de un intrus nedorit, potențial atentator la averea sa, ceea ce îl face să îi și spuna lui Felix la începutul romanului „nu-nu stă nimeni aici”. Îi banuieste mai ales pe Aglae și pe Stănică Rațiu că îi pândesc averea, după primul atac cerebral își căptusește pantalonii și ține banii permanent la sine, situația devenind dramatica atunci când, dupa cel de al doilea atac cerebral, deși ar fi scapat cu viața, Stănică Rațiu îi fură pachetul cu bani. Când vede ca i se smulge de sub saltea tot ceea ce adunase cu patima întreaga sa existenta, moare cu groaza întiparită pe chip, articuland cu disperare: „ba-banii, pu-pungașule”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.