Ilustreaza conceptul operational personaj-narator folosind ca suport un text narativ studiat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.42

nivel: Liceu

Naratorul nu se confundă cu autorul. Autorul abstract este cel care a creat universul epic, iar naratorul este cel care comunică istorisirea narată cititorului fictiv.

Naratorul – personaj (Ștefan Gheorghidiu – “Ultima noapte…”, căpitanul de mazili Neculai Isac atunci cand povestește întâmplarea de la fântâna dintre plopi, “Hanu Ancutei”) -[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ilustreaza conceptul operational personaj-narator folosind ca suport un text narativ studiat

Naratorul nu se confundă cu autorul. Autorul abstract este cel care a creat universul epic, iar naratorul este cel care comunică istorisirea narată cititorului fictiv.

Naratorul – personaj (Ștefan Gheorghidiu – “Ultima noapte…”, căpitanul de mazili Neculai Isac atunci cand povestește întâmplarea de la fântâna dintre plopi, “Hanu Ancutei”) - participă la întamplări, este implicat direct în succesiunea evenimentială. Relatarea se face la persoana I, existând o perspectivă subiectivă asupra evenimentelor narate, căci naratorul face parte din lumea fictivă pe care o expune.

Neculai Isac povestește auditoriului (ascultătorii prezenți la han), aducând la cunoștința și cititorului întâmplările de „pe vremea celeilalte Ancuțe”, prin tehnica evocării, fiind deci un narator. Prin participarea directă la succesiunea evenimențiala el este un personaj, alături de celelalte personaje ale povestirii (Marga, unchiul Hasanache, frații acestuia), cele două atribuțiuni făcând din Neculai Isac un narator-personaj

Perspectiva subiectivă pe care o are asupra relatării vine ca o consecință a faptului că este un narator-personaj. Experiență de viață a lui Neculai Isac, mediul social, sexul și vârsta își pun amprenta asupra povestirii: „Eram un om buiac și ticălos. Om nevrednic nu pot să spun ca am fost […] dar îmi erau dragi ochii negri și pentru ei călcam multe hotare.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.