Ilustreaza conceptul operational de postmodernism, prin referire la un text liric studiat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Facultate

Ca scriitor reprezentativ postmodernist, MIRCEA CARTARESCU (n. 1956) este consuderat un lider al generatiei contemporane, prin romanele "Travesti" , " Orbitor" , cartea "De ce iubim femeile" (2005) , prin volumele de poezii "poeme de amor" , " Totul" , "Levantul" (Premiul Unirii Scriitorilor in 1990) ; cele mai cunoscute poezii fiind "Levantul" , "Ciocnirea" , "Poema chiuvetei" , " O seara la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ilustreaza conceptul operational de postmodernism, prin referire la un text liric studiat

Ca scriitor reprezentativ postmodernist, MIRCEA CARTARESCU (n. 1956) este consuderat un lider al generatiei contemporane, prin romanele "Travesti" , " Orbitor" , cartea "De ce iubim femeile" (2005) , prin volumele de poezii "poeme de amor" , " Totul" , "Levantul" (Premiul Unirii Scriitorilor in 1990) ; cele mai cunoscute poezii fiind "Levantul" , "Ciocnirea" , "Poema chiuvetei" , " O seara la opera".

"LEANTUL" , adevarat manifest literara postmodernist, este o epopee parodica si ludica, in 12 canturi (in spiritul "Tiganiadei" lui Ion Budai Deleanu, dar si a poemului "Epigonii" de M. Eminescu), in care , cu multa fantazie si umor, poetul reactiveaza in mod creator poezia romaneasca de la inceputurile sale (poeti naivi. clasici ) pana in prezent (poeti moderni, cu "simturi mestesugite"), folosind ca idee de baza intertextualitatea (= reluarea unor citate din autorii vizati, incepand cu D. Bolintineanu, V. Alecsandri. M. Eminescu, Al. Macedonski si altii).

Subiectul pe scurt al acestei epopei este urmatorul: Manoil, un fel de alter ego al autorului, poet revolutionar, colinda impreuna cu sora sa si cu un pirat aroman, diferite locuri si insule de pe coasta de rasarit a Marii Mediterane, in drum spre Bucuresti, unde vor sa-l detroneze pe domnitorul tiran. Ei trec diferite peripetii: cu ajutorul unui glob de cristal, ajungand printr-un zbor galactic, intr-un tinut fermecat, o cetate cu sapte statui uriase, fiecare dintre ele i se adreseaza lui Manoil cu versuri care amintesc opera cate unui poet roman celebru.

Acesta experienta e corespunzatoare coborarii in infern, dupa care Manoil revine intre rasculati, calatoreste cu un balon, cucereste palatul tiranului, dar refuza sa preia domnia, lasandu-i tronul piratului aroman care se dovedeste tot asa de ticalos ca si vechiul domnitor. (aluzii stravechi la situatia Romaniei in 1989). In final, Manoil si prietenii sai evadeaza din lumea fictiva a epopeii in lumea reala in care traieste Mircea Cartarescu (la bloc, in saracie, mizerie, cu nechezol in loc de cafea), acesta primeste acasa, in vizita, personajele inchipuite de el, inclusiv pe cititor....
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.