Iluminist de talie europeana - Inochentie Micu Klein

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ceea ce va declansa, in ultimele decade ale secolului al XVIII-lea in Europa Centrala unde se profileaza ideile curentului, o ampla campanie de propagare a ideologiei iluministe, asociindu-se acestei tentative de revolutionare politica pe cale culturala si eforturi de comunicare in jos pe scara sociala, mai ales catre elemente ale tinerei burghezii in ascensiune. Ceva mai tardiv, in tarile din est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iluminist de talie europeana - Inochentie Micu Klein

Ceea ce va declansa, in ultimele decade ale secolului al XVIII-lea in Europa Centrala unde se profileaza ideile curentului, o ampla campanie de propagare a ideologiei iluministe, asociindu-se acestei tentative de revolutionare politica pe cale culturala si eforturi de comunicare in jos pe scara sociala, mai ales catre elemente ale tinerei burghezii in ascensiune. Ceva mai tardiv, in tarile din estul Europei, iluminismul isi asociaza in plus si revendicari nationale acolo unde este cazul, si anume in Imperiul Habsburgic. Iluminismul a insemnat peste tot unde si-a implantat radacinile, primul pas efectiv catre faurirea Europei moderne, rationaliste si pragmatice.

Romanii din Transilvania se raportau la Bucuresti, nu la Viena. Ei nu aveau drepturi egale cu sasi si secui din Transilvania, iar ortodoxia din Transilvania nu avea aceleasi drepturi cu cea catolica sau calvina. Greco-catolicismul a constituit ocazia Transilvaniei, reprezenta prima legatura intre lumea romaneasca si Occident. Inochentie Micu Klein e primul lider al acestei biserici, este primul episcop, in jurul lui se formeaza un mediu intelectual si religios. Este primul illuminist la noi, iar in lucrarea de fata ma voi opri asupra actiunilor si revedicarilor sale pentru drepturi sociale, culturale si confesionale.

In comparatie cu Occidentul, Centrul si Sud-Estul au resimtit mai tarziu valul de cultura. Cu toate acestea vedem ca acolo unde intelectualii luministi au ajuns la practica sociala, acolo au avut un oarecare succes. In provinciile Imperiului Habsburgic s-au intalnit cele mai diverse popoare si, deci, cele mai diverse miscari de idei.
Pe acest fond, fiecare popor a luptat pentru a-si pastra sau a-si dobandi drepturile, libertatea, identiatea spirituala; romanii, sarbii, croatii, maghiarii sau slovacii au descoperit posibilitatea legaturii cu Europa, au gasit calea de acces spre scrieri, ideologii, concepte politice si religioase.

Mai tarziu, reformismul lui Iosif al II-lea a deschis drumul iluminismului, a cucerit intelectualitatea progresista a popoarelor aflate in inferioritate politica. Noile scoli infiintate in Transilvania, in Serbia si Ungaria, dar mai ales frecventarea marilor centre universitare precum Viena, Roma si Gottingen au contribuit la formarea unei elite in randul careia exceleaza clerul si profesiunea .
"Luminile" au patruns in tinuturile romanesti venind din doua directii opuse. Din vest si din est.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.