Iluminismul prezentare

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Liceu

Referat despre Iluminismul prezentare
Literatura europeana in epoca luminilor retine si alte nume de scriitori din alte tari.In Germania,Lessing scrie studii de estetica literara(Laocoon), drame(Emilia Galotti, Nathan Inteleptul). In Italia, Gianbattista Vico elaboreaza teoria dezvoltarii in cicluri, in opera sa de filozofie a istoriei,Stiinta noua. Tot aici, Carlo Goldoni ilustreaza comedi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iluminismul prezentare

Referat despre Iluminismul prezentare
Literatura europeana in epoca luminilor retine si alte nume de scriitori din alte tari.In Germania,Lessing scrie studii de estetica literara(Laocoon), drame(Emilia Galotti, Nathan Inteleptul). In Italia, Gianbattista Vico elaboreaza teoria dezvoltarii in cicluri, in opera sa de filozofie a istoriei,Stiinta noua. Tot aici, Carlo Goldoni ilustreaza comedia iluminista in piese ca Badaranii,Hangita, Evantaiul. In Rusia,iluminismul este reprezentat de ganditori si scriitori ca A. N. Radiscev, autor al unui jurnal de calatorie, Calatorie de la Petersburg la Moscova, indemnand masele de iobagi la rascoala.

Reprezentanti:
Montesquieu:
- Spiritul legilor - sustine teoria separarii puterilor in stat
Provine dintr-o familie de aristocrati, dar a avut ca nas un cersetor.

J. J. Rousseau
- Contractul social - sustine ca intre monarh si popor se incheie un contract care garanta fiecarui individ drepturile, libertatile si egalitatea. Daca monarhia nu a respectat contractul, poporul are dreptul sa-l rezilieze.
- Discurs asupra inegalitatii dintre oameni
Daca este dificil ca un stat mare sa fie bine guvernat , este si mai greu ca el sa fie guvernat de un singur om.

Voltaire ( Francois Marie Arouet)
- Secolul lui Ludovic al XIV-lea - dezvaluie nedreptatile din societate: inegalitatea oamenilor in fata legii, intoleranta si ignoranta clerului.
Ce este toleranta? Atributul umanitatii.

Opere reprezentative: Pierre Beaumarchais - Barbierul din Sevilia (1775); Daniel Defoe - Robinson Crusoe (1719); Henry Fielding - Tom Jones (1749); Carlo Goldoni - Gondolierul (1753); Louis de Montesquieu - Scrisori Persane (1721); Jean-Jacques Rousseau - Noua Eloiza (1761); Jonathan Swift - Calatoriile lui Gulliver (1726); Francois Voltaire - Candid (1759).

Iluminismul romanesc
Cel dintii nucleu iluminist din cultura romana l-a constituit Scoala Ardeleana, miscarea intelectualitatii din Transilvania de la sf. sec. XVIII-lea si inceputul sec. XIX-lea. Programul politic al Scolii Ardelene este prezentat in memoriul din 1791 intitutlat Supplex libellus valachorum Transilvaniae, trimis imparatului Leopold II, in care se cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune egala in drepturi cu celelalte.

Scoala Ardeleana este in primul rind, o miscare de eliberare nationala si sociala care a gasit in patrimoniul de gindire al iluminismului european principii, argumente, idei ce slujeau nazuintele poporului roman in acel moment istoric.

Scoala Ardeleana, are ca principal obictiv obtinerera libertatii si a egalitatii in drepturi sociale si politice a romanilor din Transilvania cu celelalte natiuni privilegiate. Pe plan cultural, contributia Scolii Ardelene s-a indreptat spre studiul istoriei si al limbii romane , spre dezvoltarea stiintelor naturii si a invatamantului. Fata de manifestarile illuminismului din alte tari,iluminismul Scolii Ardelene are ca trasatura specifica imbinarea luptei antifeudale cu lupta pentru emanciparea nationala a romanilor din Transilvania, Trasaturi.Carturarii iluministi urmareau in primul rand sa dovedeasca cu argumente stiitifice latinitatea limbii romane, continuitatea elementului in Dacia si unitatea poporului roman

Carturarii iluministi incearca sa purifice limba romana de toate elementele lexicale care nu sunt de origine latina. Alaturi de argumente istorice si lingvistice, carturarii Scolii Ardelene aduc si argumente specifice filozofiei iluministilor , conform carora romanii din Transilvania trebuie sa aiba drepturi egale cu reprezentantii celorlalte natiuni si sa traiasca in armonie, pe baza unui contract sociaal. Din punct de vedere literar , iluminismul romanesc nu este foarte bine reprezentat.Autorul celei mai importante opere literare a iluminismului romanesc este totodata al primei epopei din literatura romana , Tiganiada, este Ion Budai-Deleanu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.