Iluminismul in Tarile Romane

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In Tara Romaneasca si Moldova,Chesarie Ramniceanul si Leon Gheuca raspandisera idei iluministe datorate lecturilor din rationalistii francezi si,in special,din Enciclopedie.

Iluminismul, "STURM UND DRANG" si classicism in Germania
In Germania,iluminismul-reprezentat de Gotthold Ephraim Lessing(1729-1781),autor al eseului pe teme de estetica Laocoon si al dramei pledand pentr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iluminismul in Tarile Romane

In Tara Romaneasca si Moldova,Chesarie Ramniceanul si Leon Gheuca raspandisera idei iluministe datorate lecturilor din rationalistii francezi si,in special,din Enciclopedie.

Iluminismul, "STURM UND DRANG" si classicism in Germania
In Germania,iluminismul-reprezentat de Gotthold Ephraim Lessing(1729-1781),autor al eseului pe teme de estetica Laocoon si al dramei pledand pentru toleranta Nathan inteleptul-a lasat loc unei miscarii numite"Sturm und Drang"(Furtuna si avant),animate de idealurile nationale si militand pentru naturalete,pentru afirmarea sensibilitatii si a geniului.

Aceasta miscare a fost ilustrata prin operele de tinerete ale lui Goethe(o tragedie istorica si romanul Suferinetle tanarului Werther)si Schiller(dramele Hotii si Don Carlos).Redescoperirea idealului antic si idea desavarsirii omului caracterizeaza orientarea reprezentata de Schiller.Holderlin si Herder,si care si-a gasit ilustrarea superioara in operele lui Goethe.

Faust de Johann Wolfgang Goethe
Jonhann Wolfgang Goethe(1749-1832),cel mai mare scriitor german si unul dintre spiritele stralucite ale umanitatii,a fost o personalitate multilaterala,preocupata de literature,arta si stiinta,exceland in toate domeniile pe care le-a abordat si neputand fi pe deplin incadrat intr-un singur current.

Cea mai importanta este opera sa literara,care cuprinde lirica-in care se topesc ,prin forta geniului sau creator,influente diverse (populare in balade ca Regele ielelor si Ucenicul vrajitor,antice-in Elegii romane,orientale in Divanul occidental-oriental)-romane(Suferintele tanarului Werther,Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister,Anii de calatorie ai lui Wilhelm Meister),drame(Egomnt)si tragedii(Ifigenie in Taurida).

Capodopera sa,Faust,este o creatie a carei elaborare a durat aproape 60 de ani,complexa,greu de incadrat intr-o specie literara anumita;Goethe a subintitulat-o tragedie,dar o putem considera,cu aceeasi indreptatire,drama filozofica sau poem dramatic.

Motivul omului care si-a vandut sufletul diavolului apare intr-o legenda medievala si,sub forma doctorului Faust,in cartile populare ale Renasterii,care i-au inspirat pe dramaturgul englez Christopher Marlowe si pe Lessing.Aceste izvoare de inspiratie au fost utilizate de Goethe intr-un mod original si subordonate unei teme fundamentale:sensul existentei.

Opera este precedata de o Inchinare si de un dublu prolog:Prolog in teatru(ocazie pentru Gothe de a-si prezenta conceptiile despre literatura) si Prolog in cr.Aici intervine o prinsoare intre Dumnezeu si Mefistofel,diavolul care,convins ca omul este dominat de principiul raului,se angajeaza sa castige sufletul lui Faust.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.