Iluminismul francez

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Epoca Luminilor a constituit o cotitura importanta in dezvoltarea spirituala a omenirii, o victorie semnificativa a ratiunii asupra conceptiilor mistico-religioase din Evul mediu. Luind nastere in diverse tari, in diferite perioade de timp, aceasta miscare totdeauna a fost produsul unui mediu socio-istoric bine determinat. Ea a aparut ca o consecinta necesara a dezvoltarii relatiilor de productie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iluminismul francez

Epoca Luminilor a constituit o cotitura importanta in dezvoltarea spirituala a omenirii, o victorie semnificativa a ratiunii asupra conceptiilor mistico-religioase din Evul mediu. Luind nastere in diverse tari, in diferite perioade de timp, aceasta miscare totdeauna a fost produsul unui mediu socio-istoric bine determinat. Ea a aparut ca o consecinta necesara a dezvoltarii relatiilor de productie capitaliste (fapt care a si determinat universalitatea ei), a acutizarii contradictiilor dintre burghezia in curs de formare si feudalitatea in descompunere, dintre cei exploatati, pe de o parte, si exploatatori - pe de alta.

Desigur, factorii interni foarte variati au generat si o anumita specificatie a iluminismului de la tara la tara. Dar fenomenul acesta firesc de diversificare nu inlatura existenta unui patrimoniu comun de idei, rezultat din insesi problemele funda-mentale ale epocii. In toate manifestarile concrete iluminismul se prezinta sub aspect general ca o ideologic si filosofie, care cauta sa realizeze noi forme de viata politica, sociala si spirituala cu un caracter preponderent rationalist si antifeudal. Unitatea iluminismului ca directie de cugetare este asigurata de un anumit fond de idei prezente la toti reprezentantii sai. Printre ele: 1) increderea in puterea ratiunii si in capacita-tea ei de a asigura progresul umanitatii;

2) lupta pentru auto-nomia gindirii si pentru eliberarea ei de sub autoritatea dogmei; 3) respingerea intolerantei religioase si a superstitiilor de orice fel; 4) apararea libertatii si a demnitatii omului impotriva opresiunii si aservirii; 5) critica institutiilor statale feudale si a religiilor pozitive; 6) pentru filozofii-iluministi nevoia de a cunoaste nu e dictata numai de o simpla curiozitate, ci in primul rind de necesitatea de a folosi practic cunostintele pentru a transforma sistemul relatiilor sociale feudale.

Ei inte-leg ca eliberarea sociala si descatusarea religioasa sunt imposibile fara un nou fel de gindire si fara moravuri noi. Anume de aceea ei considera stiinta si cultura inaintata ca principala forta eliberatoare si se straduie sa le asigure o raspindire cit mai larga in sinul maselor. Totodata, filozofii-iluministi inteleg ca piedica cea mai mare in calea realizarii acestui scop sunt Filosofia scolastica speculative, intoleranta institutiilor religioase si sistemul de relatii sociale invechite. Aceasta a si conditionat lupta lor de neimpacat impotriva acestor institutii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.