Iluminism

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.63

nivel: Liceu

In Germania,bazele Iluminismului sunt puse de Kant,ce a considerat acest curent ca fiind "epoca majoratului intelectual",o orientare spre cunoasterea stiintifica prin idei si metode pur personale,si nu preconcepute.


In Anglia,Olanda,Franta si Spania,o importanta deosebita o au schimburile comerciale si de idei spirituale,culturale si teologice,care puneau accent pe filosofia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iluminism

In Germania,bazele Iluminismului sunt puse de Kant,ce a considerat acest curent ca fiind "epoca majoratului intelectual",o orientare spre cunoasterea stiintifica prin idei si metode pur personale,si nu preconcepute.


In Anglia,Olanda,Franta si Spania,o importanta deosebita o au schimburile comerciale si de idei spirituale,culturale si teologice,care puneau accent pe filosofia experimental rationala.In Franta,este introdusa prin René Descartes,cu prilejul revolutiei franceze din 1789.Lozinca acestei revolutii "Liberté,egalité, fraternité" este preluata si de Montesquieu,in 1748,in "Spiritul legilor".

Tot in Franta, se incearca popularizarea "Enciclopediei Universale",la care lucreaza Voltaire,Rousseau,Diderot.Voltaire este considerat 'capul miscarii iluministe franceze'.


In secolul al 18-lea,in Austro-Ungaria,din care facea parte si Slovacia,Maria Teresa,adepta a ideilor iluministe,introduce in planul de invatamant universitar obiecte de studiu,care azi ar corespunde invatamantului real,sau stiintelor naturale.Actiunile sale sunt continuate de Josej II,care a avut un rol deosebit in afirmarea tendintelor iluministe in Slovacia,prin introducerea "Actului de toleranta" ('Toleračnỳ patent'),in data de 13 oct 1781,tocmai cand perioada barocului se incheie.Acest act sustinea infiintarea scolilor,trecerea acestora sub tutela statului,adoptarea unui nou plan de invatamant,infiintarea unor noi tipografii,desfiintarea cenzurii.


Pe plan politic,sunt criticate reformele Bisericii,fapt ce duce la un conflict intre reprezentantii epocii si Biserica.


In literatura slovaca iluminista,se face remarcat Josef Jgriat Bajza prin publicarea celui dintai roman slovac.Bajza isi lanseaza ideile prin intermediul unor discursuri,pentru ca,in cazul unor acuzatii,sa nu existe probe materiale.Lui i s-au alaturat si alti reprezentanti,cat si oponenti ai ideilor franceze
In Slovacia,Iluminismul ramane limitat la ideile teologice care amintesc de asa-zisa libertate divina, ce reprezinta o usoara intoarcere la dogma Barocului. Caracteristici de baza ale curentului iluminist sunt: iluminarea maselor si lupta pentru afirmarea unui spirit national in virtutea caruia tinerii erau indrumati spre studiul istoriei epocii anterioare.


In scopul propagarii ideilor iluministe, se infiinteaza societati stiintifice.Cea mai de seama este Slovénske učenie tovariątstvo, aparuta in 1792, in scopul propagarii literaturii vechi. Activeaza A. Bernolák, a carui activitate a precedat-o pe cea a lui Stur, in tentativa de formare a limbii literare slovace.

O alta este Societatea Stiintifica de la Trnava, care contribuie la formarea ideii de constiinta nationala.

In 1793, se infiinteaza Socetas slavo-boemica, care se ocupa cu studiul istoriei slavilor din Ungaria. Isi propusese, de asemenea, studiul istorico etnografic, care implica studierea portului, obiceiurilor, monumentelor vechi, editarea de carti.

In 1801, la Bratislava, ia fiinta Institutul de Limba si Literatura Cehoslovaca (Ústav Reči Literatúry Čehoslovenskỳ), unde activeaza o serie de scriitori ai vremii, care infiinteaza o societate stiintifica paralela la Bánska,unde se studiaza ceha si slovaca.

Toate aceste societati au la baza un plan de actiune aproape comun, datorita spiritului pedagogic in insusirea si propagarea sentimentului de spirit national. Se pun bazele unor programe pedagogice moderne.

Un rol important il are presa, care constituie mijlocul cel mai potrivit pentru raspandirea cunostintelor cultural-stiintifice si politice.
Primul ziar a aparut la Bratislava, in 1764, si avea titlul in germana "Presburger Zeitung", care devine "Preąpurské noviny", in 1783. Redactorul acestui ziar este Stefan Leika, fost elev al lui Josef Dobrovsky, care a permis publicarea unei puternice polemici referitoare la existenta in timp a limbii slovace, polemica intre slovaca de apus, sustinuta de Bernolak, si slovaca centrala, al carei adept era Stur.

In 1785, apare un al doilea ziar, intitulat "Staré noviny literního umení" ("Vechiul ziar al literaturii"), a carui aparitie a fost subventionata de Societas slavica (1785), sub tutela redactorului-sef Ondrej Plachý (1755 - 1810), preot evanghelic din orasul Martin. Intrucat Plachý sustine aceleasi idei ca si Petru Maior in "Nomocanonul" sau, in primul numar al revistei "Staré noviny" apare un articol, prin care lauda intelepciunea lui Iosif al II-lea si expune imensa gratitudine a protestantilor slovaci fata de emiterea "Patentei de toleranta", care asigura drepturi egale celor doua confesiuni religioase.
"Staré noviny" reprezinta prima gazeta lunara in care, pe langa stiri, apar si articole serioase pe teme stiintifice, istorice si filosofice, prin care se incearca propagarea cunostintelor stiintifice ale Tezelor Iluministe. Lui Plachý ii este atribuita o poezie anonima, "Eternitate", care expune ideea ca, in afara Fiintei Supreme, nimic nu este etern: "Creator etern! Tu ai creat si eternitatea."
Este, de asemenea, publicata o prima poezie de structura premoderna, "Vesnicie" sub numele lui Ondrej Plachý, prin care se lanseaza ideea ca viata este intr-o continua permanenta, se transmite din generatie in generatie si va dainui cat Universul. Poezia este insotita si de un comentariu al autorului, care, pentru prima data, substituie ceea ce avea sa fie articol de critica literara. Comentariul atrage atentia asupra faptului ca orice poem trebuie sa aiba o forma perfecta, pentru a sustine cat mai clar ideea de baza, cuprinsa, de regula, in titlu si sa indeplineasca o anume structura prozodica. Pentru intaia oara se incearca o analiza a formei si continutului unui poem.
De asemenea, este pentru intaia data lansata initiativa ca o revista slovaca sa se intereseze de literatura straina. Articole despre activitatea lui Voltaire sunt publicate in diverse numere ale gazetei. Cu privire la evenimentele din timpul "noptii Sfantului Bartolomeu" a anului 1572 din Paris, este publicat articolul "Nunta insangerata" ("Krvavá svädba"). Alte articole critica polemicile distructive provocate de reprezentantii Iluminismului, mai ales cand catalogheaza in mod gresit valori de seama ale culturii slave din trecut. In graba lor de a progresa spre a ajunge din urma concepte filosofice avansate in tarile europene, iluministii slovaci uita de traditiile culturale si se avanta in critici distructive la adresa unor lucrari din perioada Renasterii si a Medievalitatii Slave si Latine.

Din cercul colaboratorilor gazetei "Staré noviny", se distinge si Ján Hrdlička (1741 - 1810). Savarsindu-si studiile la Jena, se implica in probleme lingvistice, dar, mai ales, atrage atentia asupra diferentelor existente intre limba ceha si slovaca, fara a ignora nici importanta cehei, dar nici necesitatea celei de-a doua. Ceha devine dialect periferic, dar nu este mentionat al carei limbi. Hrdlička ii critica pe cei care considera ca limba slovaca va ceda limbii germane, sustinand necesitatea ca o limba nationala sa-si pastreze propriul lexic si sa fie deschisa oricarui imprumut din alte limbi. In viziunea acestuia, limba slovaca este "mama" tuturor limbilor slave.

Cartea lui Montesqueue, "Consideratiuni asupra maretiei si decaderii romanilor" (1734), cat si Enciclopedia frenceza, devin punctul de plecare al lucrarilor istoriografilor. O importanta deosebita o are lucrarea lui Josef Dobrovsky, "Geschichte der boemische Sprache und Literatur" (1792).
Ján Severini (1716 - 1789) este autorul lucrarii "Conspectus Historiae Hungaricae a prima gentis origine ad memoriam nostram productae" ("Schita de istorie a Ungariei de la obarsiile neamului pana in timpurile noastre" - 1769), in care se ocupa de asezarile slave din Panonia in timpul Moraviei Mari, stat din care au provenit bravi conducatori ai cnezatelor slave, care au pus bazele nucleelor de civilizatii cehe si slovace. Cartea a atras o serie de discutii contradictorii, intrucat nu multi erau de acord cu ideea ca din statul Mare Morav s-au desprins aceste civilizatii, deoarece considerau ca locuitorii Moraviei si Slovaciei au coexistat in timp si ca separarea lor lingvistica si culturalanu putea sa se infaptuiasca decat peste cu totul alte decenii.

Juraj Papánek (1738 - 1802), om de formatie intelectuala multilaterala, a studiat la Buda si Pécs filosofia, dreptul si teologia. Cartea lui, "Historia gentis slavae" (1780), este o replica la lucrarea lui Stefan Salagius, "De statu ecclesiae Pannonicae" ("Despre starea bisericii panonice"), care sustinea ca statul mare morav n-ar fi fost slav, ci slovac, si ca slovacii si ungurii sunt cei care au pus bazele si au asigurat protectia statului panonic. A starnit dispute serioase atat in Moravia, cat si in Ungaria.
Juraj Sklenár (1746 - 1790) a fost profesor la liceul catolic de la Bratislava si membru in ordinul iezuitilor. Cea mai impotanta scriere a sa este "Vetustissimus Magnae Moraviae situs et primus in eam Hungarorum igressus et incursus" ("Cea mai veche asezare a Marii Moravii si prima intrare si incursiune a ungurilor in ea" - Bratislava). Principalul subiect abordat este autohtonismul slovacilor. A prezentat date pe care nu multi le cunosteau, constituind un adevarat izvor de inspiratie pentru generatiile ce au urmat.
Ladislav Bartholomeides (1745 - 1825) este autorul lucrarii "Consideratii istorice, geografice si statistice" ale Comitatului General, in care Bartholomeides descrie ocupatiile, preocuparile din acest comitat. El este unul dintre intemeietorii Institutului de Limba si Literatura Slovaca de la Bratislava, care, la acea vreme, studia raportul dintre limba si literatura ceha si cea sovaca.
Ján Čaplovič (1780 - 1844) este renumit prin lucrarea sa "Slovacii din Ungaria", in care vorbeste despre portul, obiceiurile si traditiile unei colectivitati de sine-statatoare, cea a slovacilor, pe care o denumeste "o oaza britanica pe teritoriul Ungariei". Alaturi de Bartholomeides, incearca o definire a colectivitatii slave din Panonia, anticipand ideea de existenta a unei natiuni slovace.
Josef Ignác Bajza(1755 - 1836) este autorul primului roman slovac, ce s-a inscris in programul promovat de iluministi pentru sustinerea si legiferarea unei limbi nationale. Scrie numeroase versuri si epigrame, fiind autor si al primelor epigrame, prin care satiriza autoritate, dar si prietenii. Ca preot, isi redacteaza predicile si adauga un studiu referitor la pildele din Vechiul si Noul Testament, care i-au adus celebritate.
Romanul este intitulat "Intamplarile si experienta tanarului Renné" ("René mladenca skúsenosti a príhody"). In aceeasi perioada, apare in Spania romanul picaresc "Don Quijote". Bajza are drept model nu numai romanul picaresc spaniol, dar si romanul lui Voltaire, "Candide", care inclina spre o proza de aventura. Pentru a se face acceptat, va combina idei de inspiratie europeana cu fapte si intamplari specifice moralei si spiritului slovac.
Romanul prezinta doua parti, una de structura epica, in care predomina aventura, alta de structura moralizatoare.

Pe intreg parcursul romanului, sunt relatate intamplarile unui tanar, care, plecand din Venetia spre Priponis pentru a-si cauta sora disparuta inca din copilarie, cade ostatic talharilor. In cele din urma, trecand de numeroase obstacole, isi regaseste sora si parintii la Venetia. Tipic acestui gen de roman, a carui atractivitate este asigurata inca din prima parte, este ca eroii ies intotdeauna invingatori si totul se incheie in mod fericit.

A doua parte a romanului are scop moralizator. Actiunea este localizata in Slovacia, mai exact, in Bratislava, unde eroul se intoarce, dupa care face o incursiune spre Trnava, prilej prin care noteaza intr-un jurnal toate evenimentele observate. Starea de ignoranta in care se afla statul slovac in acea perioada este sugerata printr-o intamplare consemnata de tanar in jurnalul sau, cand acesta remarca un grup de jandarmi, care conducea un taran la locul unde urma sa fie executat. Motivul pedepsei fatale este acela ca taranul ar fi omorat un iepure care nu-i apartinea. Cauza tuturor neplacerilor este data de ignoranta autoritatilor. Acest lucru se datoreaza lipsei de cultura si educatie a indivizilor, pe care insa Epoca Luminilor o impunea. Romanul este inspirat din opera lui Voltaire si contine o serie de citate ale poetului Ovidiu, in care este vizata insemnatatea educatiei maselor.
Bajza insista si asupra necesitatii organizarii statului, a administratiei, a Bisericii, a tuturor institutiilor care desemnau in acea vreme societatea. Intentia lui de baza este aceea de a acorda, prin textul lui, o anume importanta limbii slovace, care era pe atunci mai mult vorbita, bazata pe dialectele din jurul localitatii Trnava, cel mai dezvoltat centru cultural al Slovaciei. Este sprijinita actiunea de codificare a limbii slovace, pe baza dialectului de vest, cat si aceea a lingvistilor, prin care se promova limba nationala.

Deoarece nu era un filolog, contributia sa in promovarea limbii slovace era putin hoaotica, fapt pentru care propunerile sale teoretice, greu de inteles, au fost respinse de mai toti lingvistii pe care Bajza ii sustinea. Era considerat de multi un separatist, deoarece, in propunerile sale, s-a izolat de tendintele atunci existente in a promova o limba pe baza mai multor dialecte.
Cu toate acestea, Bajza nu renunta si continua prin a publica o serie de epigrame, sub numele "Epigrame slovace de doua tipuri, cu sfarsit la fel si cu masura sonora" ("Slovenské drojnásobne epigramata"). Aparute la Trnava, in 1985, au circulat multa vreme in copii, de-abia in 1985, la Bratislava, aparand o editie comentata si reactualizata. Epigramele constituie o moda a literaturii Epocii Luminilor, prin care autorul satirizeaza defecte morale, mai putin fizice, ale individului. In special, se dezaproba lacomia, ipocrizia si alcoolismul, prin versuri cu un caracter etic, al caror model este preluat din Antichitate.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.