Iliada si Odiseea - poeme mistice

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cea de-a doua fiica a lui Ilomer, Odiseea, a cunoscut mai mult decit Iliada predilectia platonicienilor, intre secolele II si V e.n.
Pestera Nimfelor a lui Porphirius este in esenta consaAZcrata exegezei alegorice a citorva versuri odiseene: descrieAZrea de catre Ilomer a cavernei din Ithaca, in care Ulise si-a ascuns comorile. insa in ultimele capitole ale operei sale, Porphirius largest[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iliada si Odiseea - poeme mistice

Cea de-a doua fiica a lui Ilomer, Odiseea, a cunoscut mai mult decit Iliada predilectia platonicienilor, intre secolele II si V e.n.
Pestera Nimfelor a lui Porphirius este in esenta consaAZcrata exegezei alegorice a citorva versuri odiseene: descrieAZrea de catre Ilomer a cavernei din Ithaca, in care Ulise si-a ascuns comorile. insa in ultimele capitole ale operei sale, Porphirius largeste subiectul si ne da o vedere de ansamblu a interpretarii ratacirilor lui Ulise data de Numenius.

Numenius din Apameea trebuie sa fi trait in a doua jumatate a secolului II13. in scoala lui Plotin se citeau si se comentau textele acestui autor, foarte apreciat de alexanAZdrini 14. Numenius construise un straniu edificiu filosofic, in care dualismul iranian, conceptia orientala sau iudaica a zeului transcedent, doctrinele gnostice se amalgamau mai mult sau mai putin bine cu platonismul. insa era vorba de un platonism destul de special si ramas piua atunci "secret": pentru a evita soarta lui Socrate, Platon a trebuit sa-si ascunda gindirea originala si profunda pe care Numenius se lauda ca o cunoaste.

Acest om care aruncase o privire mereu plina di simAZpatie asupra atitor orizonturi diverse n-a putut sa nu se aplece si asupra misterelor homerice. El a contribuit, fara indoiala, mai mult ca oricare altul la reconcilierea dintrePlaton si Homer, care nu va inceta sa-i obsedeze pe neoAZplatonici, pina la Produs si Olympiodoros. Tot asa cum avea interpretari speciale ale doctrinei lui Platon, Numenius aducea lucruri noi si daspre Ilomer: el regasea in Odiseea intreaga istorie a sufletului.

Ulise era pentru el "imaginea omului care trece prin incercarile succeAZsive ale nasterii, pentru a fi in sfirsit transportat printre cei care nu mai cunosc agitatia valurilor si ignora marea"15. Iata sensul general al poemului homeric: Ulise simboliAZzeaza sufletul coborit din cer prin nastere, venit pe pamint pentru a se incarna, insa chemat sa revina intr-o zi in patria sa cereasca.Lunga ratacire a lui Ulise pe mari figureaza acest exil al sufletului in tinutul materiei. Caci marea reprezinta lumea materiei, simbolism daja cunoscut lui Platon16.

Ratiunile acestui simbolism sint multiple. Principala este dasigur fecunditatea marii. Daca cimpia marina nu poarta balanele recolte17, cele doua elemente care constituie marea, apa si sarea, sint doua mari principii de productie. Despre apa stim acest lucru de pe vremea lui Thales, care o con-sidera elementul originar si sublinia caracterul "lichid"' al semintelor animale si al sevei vegetale. Cit despre sare lucrul nu este mai putin sigur: Plutarh nota ca "alimentele sarate incita la dragoste": poetii, adauga el, aratind-o pe Afrodita naseindu-se din mare au vrut sa sublinieze printr-o alegorie proprietatile fecundante ale sarii18.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.