Iliada de Homer

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.20

nivel: Liceu

Războiul troian a fost un conflict militar din antichitate, între ahei și orașul Troia. Conform mitologiei grecești, acest război a izbucnit după ce Paris, prințul Troiei a răpit-o pe Elena, soția lui Menelaus, regele Spartei. Acest conflict este unul din cele mai importante evenimente din ciclul de mituri elene printre acestea numărându-se marile epopei antice, Iliada și Odiseea, ambele scrise, d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iliada de Homer

Războiul troian a fost un conflict militar din antichitate, între ahei și orașul Troia. Conform mitologiei grecești, acest război a izbucnit după ce Paris, prințul Troiei a răpit-o pe Elena, soția lui Menelaus, regele Spartei. Acest conflict este unul din cele mai importante evenimente din ciclul de mituri elene printre acestea numărându-se marile epopei antice, Iliada și Odiseea, ambele scrise, de Homer.

Iliada relatează o parte din ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie peregrinările pe drumul de întoacere acasă al lui Ulise (Odiseu), regele insulei Itaca și unul din principalii liderii ai aheilor. Cauzele războiului troian sunt complexe, în ele au fost antrenate chiar și zeitățile Olimpului. Se spune că în timpul nunții zeiței Thetis cu Peleu, un rege din Tesalia, în timp ce zeii dănțuiau, și-a făcut apariția Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitată, și a aruncat un măr de aur (mărul discordiei) pe care era scris „Celei mai frumoase”.

Văzând mărul, Atena, Hera și Afrodita l-au revendicat, fiecare susținând că le întrece în frumusețe pe celelalte două. Văzând că nu pot ajunge la o înțelegere, cele trei zeițe au hotărât să ceară o opinie obiectivă. De aceea l-au ales ca arbitru pe prințul troian, Paris. Paris i-a oferit în cele din urmă mărul Afroditei, după ce aceasta i-a promis ca soție pe cea mai frumoasă femeie pământeană, Elena. Zeița a făcut-o pe Elena să se îndrăgostească de Paris și să fugă cu el în Troia. Agamemnon, regele cetății Micene a hotărât să răzbune onoarea fratelui său, Menelaus, printr-un război îndreptat împotriva cetății troiene.

De altfel relațiile dintre Troia și restul Greciei erau oricum tensionate. Războiul dintre troieni și ahei a durat zece ani, timp în care mulți eroi au murit și din tabăra Eladei (Patrocles, Ahile, Aiax) și din cea a Troiei (Hector, Paris). Într-un final, aheii reușesc să pătrundă în cetate, prin vicleșugul Calului Troian. Lipsiți de milă, ei masacrează populația și profanează templele, ceea ce va atrage mânia zeilor mai târziu.

Timp de 9 ani grecii au asediat Troia. În al 10-lea an sosește în tabăra grecilor Chryses, preot al lui Apollo săgetătorul și îi roagă pe greci să i-o înapoieze pe fiica lui Chryseis, care era sclava lui Agamemnon în scimbul unei mari sume de bani. Însă Agamemnon nu este de acord iar preotul îi cere ajutorul lui Apollo. Acesta îi ascultă rugămintea și aruncă o molimă asupra soldaților. Mulți greci au murit de ciumă.

Eroul Ahile află că Apollo s-a răzbunat pentru jignirea adusă preotului său și că va putea fi îmblânzit doar dacă o vor inapoia pe Chryseis tatălui ei și vor jertfi 100 de boi. Ahile se ceartă cu Agamemnon și cel din urmă cere în schimbul sclavei sale pe Briseis, sclava lui Ahile. Agamemnon înapoiază pe Chryseis tatălui ei, așa că Apollo alungă molima din tabăra grecilor, dar când Agamemnon trimite după sclava Briseis, Ahile îi cere ajutorul lui Zeus să-l pedepsească pe Agamemnon pentru jignirile aduse.

Dar acesta pleacă la un ospăț unde Hera îi cere socoteală pentru ajutorul ce-l va da troienilor și incepură să se certe, dar zeul Hefaistos le spune că nu are rost să se certe pentru niște muritori și petrecerea ținu până la asfințit când tot Olimpul se cufundă într-un somn liniștit.

Pe Olimp doar Zeus nu dormea dintre toți zeii și i se infațișează în vis lui Agamemnon și îi spune să pornească cu grecii o luptă împotriva troienilor. Când Agamemnon se trezește pornește lupta, dar Hera temându-se, o trimite pe Atena pentru a o opri. Ajunsă în tabăra grecilor se duce la Ulise și îi porunci să-i împiedice pe greci să părăsească lupta.
Ulise îi îndeamnă pe greci să nu ridice asediul cetății, căci dacă se vor întoarce în patrie fără să cucerească Troia, vor fi considerați lași, dar bătrânul Nestor le vorbește și îi îndeamnă să lupte, așa că oștenii, conduși de comandantul lor porniră spre câmpul de luptă.

Iris, vestitoarea zeilor, vestește troienilor apropierea grecilor. Când oștile erau fața în față, Paris iese din rândul troienilor și intreabă pe greci dacă vreunul indrăznește să se lupte cu el. Menelaos iese din randul grecilor pentru a se lupta cu el și cere ca indiferent cine va câstiga după luptă să se facă pace. Însa pentru că nu avea încedere în Paris, el ceru sa vina tatal lui Priam, să jure că va duce la îndeplinire ințelegerea.

După ce Priam a făcut jurămintele a început lupta. Menelaos îl lovește cu sulița, dar Paris scapă și apoi îl lovește puternic cu spada. Rămas fără sabie, Menelaos îl apucă de coif și îl târâ spre greci. Dar Afodita îi vine în ajutor lui Paris și acesta scapă. Menelaos este numit învingător de către Agamemnon
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.