Ignorarea mass-media - o mare eroare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Facultate

In cadrul unui briefing de presa din 11 mai 2005, cu referire la gestionarea crizei "Marea Banatului", aceasta a sarit in apararea ministrului Sulfina BARBU, spunandu-le ziaristilor printre altele: "Daca vedeti numai partea rea a lucrurilor, atunci traiti in tara pe care o meritati". Este o gafa inadmisibila pentru specialistul de relatii publice mai ales in situatii de criza. Aroganta unui PR-is[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ignorarea mass-media - o mare eroare

In cadrul unui briefing de presa din 11 mai 2005, cu referire la gestionarea crizei "Marea Banatului", aceasta a sarit in apararea ministrului Sulfina BARBU, spunandu-le ziaristilor printre altele: "Daca vedeti numai partea rea a lucrurilor, atunci traiti in tara pe care o meritati". Este o gafa inadmisibila pentru specialistul de relatii publice mai ales in situatii de criza. Aroganta unui PR-ist fata de confratii sai jurnalisti ii incalca grav calitatile profesionale cerute pentru un asemenea post . S-a ignorat una din cerintele principale ale acestei profesii.

"CONSERVAREA BUNELOR RELATII CU MASS-MEDIA".
De fapt, informarea ziaristilor devine o sarcina a tuturor celor implicati in gestiunea crizei. Ea se va face de preferinta sub coordonarea structurii de relatii publice, pentru a se respecta principiul "vocii unice" in ceea ce priveste difuzarea de informatii.
De fapt, cunoasterea si aplicarea principiilor de gestionare a unei crize pot mentine si chiar consolida bunele relatii cu mass-media.

Printr-o gestionare corespunzatoare a unei crize, credibilitatea unei organizatii (in cazul nostru, Ministrul Mediului) poate ramane neafectat, chiar daca este vorba despre "stiri proaste" (sau, cu alte cuvinte" numai partea rea a lucrurilor").In caz contrar, daca o criza este gestionata necorespunzator, asa cum a fost cazul "Marea Banatului", credibilitatea construita si consolidata intr-o lunga perioada de timp poate fi pierduta sau afectata in doar cateva zile.

Prin urmare, se poate spune ca gestionarea unei crize de genul celei aminitite si prin concursul direct al comunicatorilor reprezinta cea mai dificila si sensibila activitate a acestora. In acelasi timp, reusita unei asemenea activitati reprezinta cel mai important serviciu pe care un PR-ist il poate, aduce organizatiei sale ( in cazul nostru, Ministerul Mediului).

Aceasta este o imensa eroare de gandire. Din momentul producerii inundatiilor si declansarii crizei "Marea Banatului" in zona au sosit zeci de ziaristi asemeni unui "nor de lacuste" infometate. Declansarea unei crize genereaza intotdeuna un "vid informational". Daca acest "nor de lacuste" nu este hranit de comunicatorii organizatiilor implicate (Ministrul Mediului, Prefectura, Campania Nationala Apele Romane, etc.) cu informatii, el va migra spre alte locuri ( alte surse) de unde va culege informatii trunchiate, distorsionate subminand si mai mult credibilitatea institutiilor publice implicate.

Pe langa relativa ignorare a ziaristilor, managerul "comandamentului de criza" din Judetul TIMIS, prefectul Ovidiu Draganescu s-a ratoit la jurnalisti prin cuvintele : "Nu prefectul e specialist in situatii de urgenta, nu e militarul care trebuie sa intervina, nu e pontonierul si nici specialistul in ape. Eu sunt conducatorul celor peste 40 de reprezentanti ai institutiilor statului care fac parte din aceasta comisie".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.