Igiena solului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Facultate

Repartitia apei sub forma straturilor solului:1.la suprafata stratul de evaporare care permite trecerea apei in aer;2.stratul de filtrare care retine impuritatile in suspensie si mai ales bacteriile;3.str de capilaritate in care are loc o pendulare a apei in fctie de cresterea sau scaderea nivelului str urmator. 4.str acvifer care acumuleaza apa filtrata(zona apelor subterene). 5.str impermeabil c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Igiena solului

Repartitia apei sub forma straturilor solului:1.la suprafata stratul de evaporare care permite trecerea apei in aer;2.stratul de filtrare care retine impuritatile in suspensie si mai ales bacteriile;3.str de capilaritate in care are loc o pendulare a apei in fctie de cresterea sau scaderea nivelului str urmator. 4.str acvifer care acumuleaza apa filtrata(zona apelor subterene). 5.str impermeabil care e format din argila densa sau roca dura. Aerul este prezent in porii solului si are o comp mult modificata pe masura ce inaintam in profunzime si se intensifica proc de descompunere.

Temp solului este apropiata de cea a aerului in primii cm dar apoi prezinta diferente fata de aceasta zona iar la cca 8m nu mai este infl de temp aerului. Dupa 8m temp incepe sa creasca cu aprox 1 grad la 30m in dependenta de temp geotermica. Pt igiena ne intereseaza mai putin structura de ansamblu a scoartei terestre. Macroelementele din comp sa pot ajunge in organism prin intermediul apei si a alementelor si mai rar direct prin contactul omului cu solul. Subst ch din sol ca si mo st considerate impuritati si prez risc nociv si omul le curate de pe maini si cu obiectele cu care vine in contact.

Rolul subst ch din sol asupra sanatatii tb apreciat sub aspectul sanogen (ce se exercita prin aportul de subst minerale si organice) si patogen. Elemente biogene provenite din sol amintim:Na, K, S, Ca, P, Fe, I2, iar ca elemente patogene metalele toxice(Pb, Cd, Hg) sucst ch produse artificial care prin intermediul vegetalelor ajung io organism (hidrocarbuir, pesticide). Propr biologice ale solului transf subst minerale din sol in subst organice reprez proc de baza ale vietii sis t real de diferite vietuitoare. Solul este populat cu mo si alte categ de vietuitoare. Cea mai intense activit biologica sic ea mai mare concentratie de mo se gasesc in primii 10-15cm de sol.

Dupa criteriul "infl asupra sanatatii" mo prezente in sol se impart in 2 categ: -saprofite cu rol in autopurificare si au infl pozitiva in productia agricola deoarece produc subst hranitoare pt plante; -parazite cu rol pathogen pt plante, animale si om. Mo saprofite st mai numeroase in solurile agriole (milioane /gram) si mai ales in solurile in care ajung gunoaie si ape reziduale. In solurile nefolosite agricole st in nr de mii/gram. Mo din sol se impart in: -permanente (proprii solului); - ocazionale (legate de subst ajunse in sol). Cea de-a 2 categ real ciclurile bio-geo-ch ale N, C, P, S. Ca ex ciclul N are loc in mai multe faze:a)proteoliza; b)dezaminarea si amonificarea se real de amonificatori nesporogeni fie aerobi, fie anaeribi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.