Igiena sistemului circulator - respirator - excretor - reproducator

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.86

nivel: Gimnaziu

Factori de risc cardiovasculari sunt:
-biologici: virusuri, bacterii, ciuperci care produc inflamarea muschiului inimii( miocardita ) sau a pericardului si a endocardului.
-traumatici:( obiecte ascutite, dure ) ele determina ruperea vaselor de sange insotite de hemoragii.

Hemoragia poate fi oprita prin compresiune asupra zonei lezate sau prin utilizarea unui garou. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Igiena sistemului circulator - respirator - excretor - reproducator

Factori de risc cardiovasculari sunt:
-biologici: virusuri, bacterii, ciuperci care produc inflamarea muschiului inimii( miocardita ) sau a pericardului si a endocardului.
-traumatici:( obiecte ascutite, dure ) ele determina ruperea vaselor de sange insotite de hemoragii.

Hemoragia poate fi oprita prin compresiune asupra zonei lezate sau prin utilizarea unui garou.
-alti factori de risc:-sedentarismul
-consumul de tutun si alcool
-consumul excesiv de grasimi animale
-hipertensiunea arteriala
-varsta.

Scaderea circulatiei sangelui spre creier duce la aparitia lesinului manifestat prin pierderea cunostintei pentru o durata scurta de timp si fara modificari ale pulsului. Oprirea circulatiei sangelui spre creier insotita de oprirea pulsului se numeste sincopa.
Pe langa evitarea factorilor de risc, o buna sanatate si igiena a sistemului cardiovascular presupune efectuarea de exercitii fizice pentru a antrena inima si a-i creste puterea de contractie.

b)Igiena sistemului respirator
Sistemul respirator reprezinta poarta de intrare a numeroase substante chimice, biologice, particule radioactive etc., care pot duce la imbolnavirea sistemului respirator si apoi prin sange a intregului organism.

Respiratia nazala conditioneaza respiratia normala. Respiratia pe gura este incorecta si favorizeaza aparitia infectilor cailor respiratorii pentru ca aerul patrunde neincalzit, neumezit si nefiltrate de praf sau microbi.Fumatul este daunator deoarece contine substante cancerigene( oxid de carbon, acid cianhidric, gudron etc. ) si nicotina, o substanta care da dependenta.

Bolile frecvente ale aparatului respirator sunt: guturaiul, amigdalita, laringita, pneumonia, tusea convulsive, rujeola, tuberculoza pulmonara etc.Guturaiul netratat corespunzator determina extinderea infectiei si poate produce sinuzite, otite, amigdalite etc.
Tuberculoza pulmonara este produsa de bacilul Koch, un microb foarte rezistent in mediul inconjurator si este una dintre cele mai grave boli respiratorii.

Gripa este produsa de un virus care se raspandeste foarte repede si usor in cadrul unei populatii si afecteaza intregul organism.
In cazul paraliziei muschilor respiratori( electrocutare, inec , traumatisme toracice ) aerul nu mai ajunge in plamani si se produce asfixia.
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.