Igiena sarcinii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Igiena sarcinii
Sarcina, inca de la inceput produce multe modificari in corpul mamei, iar acesta trebuie sa se adapteze acestor schimbari inca din primul trimestru. Trebuie inteles faptul ca o femeie gravida nu este o "femeie bolnava", astfel lucrurile trebuie privite ca fiind fiziologice atat timp cat se incadreaza in tiparul normalitatii. Totusi, de cateva aspecte trebuie sa se preocupe v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Igiena sarcinii

Igiena sarcinii
Sarcina, inca de la inceput produce multe modificari in corpul mamei, iar acesta trebuie sa se adapteze acestor schimbari inca din primul trimestru. Trebuie inteles faptul ca o femeie gravida nu este o "femeie bolnava", astfel lucrurile trebuie privite ca fiind fiziologice atat timp cat se incadreaza in tiparul normalitatii. Totusi, de cateva aspecte trebuie sa se preocupe viitoarea mamica pentru a evita unele dezechilibre ce pot afecta atat mama cat si fatul.

Igiena alimentatiei la femeia gravida
Are in vedere necesitatile crescute ale sarcinii dar nu se vor face abuzuri de nici un fel. Regimul alimentar va urmari in primul rand sa fie sanatos:
-sa respecte obiceiurile alimentare ale gravidei;
-se va lua atitudine fata de obiceiurile nesanatoase (consum de alcool, fumat).
-sa fie complex, sa contina principii energetice (saruri, vitamine, lichide; ). Un regim vegetarian complet este contraindicat.
-sa asigure un aport caloric de 2400-2800 calorii;

Un astfel de regim alimentar va asigura o crestere normala in greutate a gravidei de 10-12 Kg:
1 Kg in primul trimestru;
4-5 Kg in trimestru doi;
5-6 Kg in trimestru trei;

Cu exceptia administrarii acidului folic din perioada preconceptionala respectiv a primului trimestru sau a preparatelor de fier din partea a doua a sarcinii Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie considera inutila orice suplimentare de nutrienti sau vitamine pentru gravidele fara risc!

In cazurile defavorizate social, cu alimentatie deficitara preparatele polivitaminice si poliminerale (tip Prenatal, Centrum, Materna) sunt totusi considerate ca utile si recomandate pe toata durata sarcinii.

Igiena corporala
Este importanta avand in vedere ca unele patologii (infectii) pot sa apara in timpul sarcinii si pot sa determine aparitia unei nasteri premature sau a unor infectii ale fatului la trecerea prin filiera pelvina. Imbracamintea sa fie lejera si adaptata la anotimp. Se vor evita hainele ce comprima abdomenul.

Ingrijirea pielii presupune pastrarea curateniei prin bai in cada si dusuri (in trimestrul III) cu conditia sa nu fie foarte fierbinti. Sunt permise expunerile la aer si soare, se recomanda masaje. Pregatirea sanilor pentru alaptare, presupune frictionarea mameloanelor cu un prosop aspru pentru tabacirea tegumentelor, tractiuni pe mameloane ombilicate. Sanii voluminosi vor fi sustinuti in sutiene lejere.

Igiena sexuala si genitala are in vedere cresterea secretiilor vaginale si riscul declansarii unor contractii uterine. De aceea viata sexuala nu este contraindicata in primele doua trimestre iar la gravidele fara risc obstetrical (nastere prematura, placenta praevia) nici in trimestrul III. Igiena genitala presupune toaleta locala dupa fiecare mictiune sau scaun, fara irigatii vaginale. Nu sunt recomandate tampoanele vaginale sau vulvare zilnice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.