Igiena aerului

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Troposfera este reprezentata de stratul atmosferei care vine in contact direct cu suprafata pamantului si are o grosime medie de 12 km, mai mica la poli - 6 km si mai mare la ecuator - 18 km. Contine 4/5 din masa atmosferei si 90% din cantitatea totala de vapori de apa, microorganisme si pulberi. Troposfera este sediul majoritatii fenomenelor meteorolologice, influentand direct si indirect sanatat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Igiena aerului

Troposfera este reprezentata de stratul atmosferei care vine in contact direct cu suprafata pamantului si are o grosime medie de 12 km, mai mica la poli - 6 km si mai mare la ecuator - 18 km. Contine 4/5 din masa atmosferei si 90% din cantitatea totala de vapori de apa, microorganisme si pulberi. Troposfera este sediul majoritatii fenomenelor meteorolologice, influentand direct si indirect sanatatea si performantele vietuitoarelor. Temperatura scade pe verticala in troposfera cu 6,5C la fiecare km.

Stratul superior al troposferei, in grosime de 1 -2 km se numeste tropopauza.
Stratosfera se refera la stratul atmosferei cuprins pe verticala intre 12 si 35 km, in care aerul circula cu viteza mare. Temperatura inregistreaza valori constante de -56,5C, determinand formarea unor nori din cristale de gheata.
Stratul superior al stratosferei se numeste stratopauza.
Mezosfera se intinde pe verticala intre 35 si 80 km.

Intre 35 si 55 km se produce o inversiune a temperaturii, in sensul cresterii acesteia in raport cu inaltimea, pana la valori de 70-75 C. Acest fenomen este consecinta absorbtiei mari de radiatii ultraviolete de catre stratul de ozon existent in aceasta zona care poarta numele de ozonosfera.
in atmosfera, peste inaltimea de 55 km temperatura scade din nou, pana la -95C.
Stratul superior al mezosferei care face trecerea la zona superioara se numeste mezopauza.

Termosfera este reprezentata de stratul atmosferei cuprins pe verticala intre 80 si 1000 km, care se caracterizeaza prin cresterea temperaturii pana la +2000C, datorita absorbtiei radiatiilor solare cu lungime mica de unda.
Atmosfera cuprinsa intre 200 si 500 km inaltime se ionizeaza sub actiunea razelor solare si cosmice si constituie ionosfera, caracterizata printr-o mare conductibilitate electrica.
Stratul superior al termosferei care face trecerea spre exosfera se numeste termopauza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.