Ideologiile politice si doctrinele politice

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Un alt moment semnificativ in definirea idelogiei il reprezinta anul 1929, cand K.Mannheim isi publica lucrarea Ideologie si utopie. Potrivit opiniei sale, ideologia se afla intr-o relatie de tip special cu utopia, de care nu difera decit prin trasaturi secundare. Mannheim distinge intre "conceptia psihologista" asupra ideologiei, care se refera la o deghizare mai mult sau mai putin constienta a n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideologiile politice si doctrinele politice

Un alt moment semnificativ in definirea idelogiei il reprezinta anul 1929, cand K.Mannheim isi publica lucrarea Ideologie si utopie. Potrivit opiniei sale, ideologia se afla intr-o relatie de tip special cu utopia, de care nu difera decit prin trasaturi secundare. Mannheim distinge intre "conceptia psihologista" asupra ideologiei, care se refera la o deghizare mai mult sau mai putin constienta a naturii reale a situatiei, a carei adevarata recunoastere n-ar fi in acord cu anumite interese, si o "conceptie totala' asupra ideolgiei. Aceasta din urma se refera la ideologia unei epoci sau a unui grup socio-istoric concret, cu accent intr-o astfel de analiza pe caracteristicile si structura mentala a epocii sau grupului in ansamblul sau.

Ideologiile se definesc in mod esential prin incongruenta, prin discordanta in raport cu realitatea sociala si politica. Ele sunt profesate mai curind de clasa conducatoare, iar clasele defavorizate sunt cele care le denunta. Utopiile definite astfel apar la Mannheim ca fiind purtate, mai degraba, de clasele aflate in ascensiune; ideologiile privesc inapoi, utopiile privesc inainte. Ele se acomodeaza cu realitatea pe care o justifica si o disimuleaza, pe cind utopiile ataca frontal realitatea si o fac sa explodeze. Intr-un proces de transformare, o utopie poate deveni ideologie in masura in care clasele in ascensiune au cucerit puterea politica, ceea ce fusese o cerere de schimbare si transformare a realitatii (utopia), devenind acum o formula de justificare socio-politica necesara noilor clase ajunse la putere. (8)

3. Ideologia politica: discurs pentru actiune sociala si mobilizare
Ideologia politica tine de dimensiunea mobilizatoare si simplificata la maximum a unor idei politice sau sisteme de gindire, astfel incit ea sa se poata transforma in opinii sociale acceptate de un grup de indivizi care incearca sa-si dea o identitate politica. Ideologia politica, datorita caracterului sau simplificator si functiei sale mobilizatoare se exprima in slogane, lozinci sau formule lapidare, apropiate de o retorica, de o arta a persuasivului. In acest moment, ne spune Ricoeur in Eseuri de hermeneutica, se face trecerea de la functia integratoare la functia justificatoare a oricarei ideologii. (9)

Orice dominatie, orice putere politica vor sa se justifice si folosesc in mod obligatoriu o anumita retorica. Retorica devine ideologica in momentul in care este pusa in slujba procesului de legitimare a autoritatii, cum este cazul exemplar al "limbii de lemn". Cu aceasta trasatura incep sa se precizeze caracteristicile negative si peiorative ale ideologiei, concentrate in functia sa de disimulare a realitatii. Mai mult, ideologiile politice implica o definire a realitatii care sa cheme la actiune si sa mobilizeze masele pentru actiune sociala. Ideologiile stirnesc pasiuni politice si cheama la sacrificiu, zicind cu Macridis si Hulling:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.