Ideologii si practici politice totalitare. Comunismul

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.61

nivel: Facultate

Insa bolsevicii (comunistii) au profitat de anarhia din Rusia, sporindu-si popularitatea in randul muncitorilor, al sovietelor (comitetelor) acestora, pe fondul grevelor tot mai numeroase. Condusi de V.I. Lenin, bolsevicii au declansat actiunile in forta pentru preluarea puterii, realizata prin lovitura de stat de la 25 octombrie/7 noiembrie 1917, de la Petrograd . Denumita Revolutia din Octombrie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideologii si practici politice totalitare. Comunismul

Insa bolsevicii (comunistii) au profitat de anarhia din Rusia, sporindu-si popularitatea in randul muncitorilor, al sovietelor (comitetelor) acestora, pe fondul grevelor tot mai numeroase. Condusi de V.I. Lenin, bolsevicii au declansat actiunile in forta pentru preluarea puterii, realizata prin lovitura de stat de la 25 octombrie/7 noiembrie 1917, de la Petrograd . Denumita Revolutia din Octombrie, aceasta este considerata actul de nastere al statului sovietic.
Ideologie si practica politica in statele comuniste.

In Rusia, apoi in Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, stat creat de Rusia Sovietica, Ucraina, Bielorusia si Transcaucazia, toate domeniile de activitate au fost organizate conform conceptiei lui Lenin, expuse in Tezele din Aprilie 1917.Inca de la preluarea puterii, teroarea a fost instituita in stat. Orice forma de opozitie a fost desfiintata, fiind interzisa functionarea tuturor partidelor, in afara celui comunist (bolsevic) rus, denumit apoi Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (P.C.U.S.).

A fost creata, in anul 1917, politia politica a regimului, cunoscuta cu abrevierile C.E.K.A., N.K.V.D. apoi K.G.B. Viata religioasa a fost obstructionata. Statul si-a impus controlul in economie, prin nationalizarea intreprinderilor.Proprietatea privata a fost inlocuita cu cea de stat sau colectiva. Teroarea asupra populatiei s-a intensificat in perioada in care s-a aflat la conducere Iosif Visarionovici Stalin (1924-1953).

Acesta a impus o economie centralizata si planificata rigid.Din 1929 s-a trecut la colectivizarea fortata a agriculturii (careia i-au cazut victime milioane de tarani ce nu vroiau sa-si cedeze pamanturile in gospodariile colective sau de stat), in paralel cu industrializarea fortata si planificarea productiei prin planurile cincinale. Opozantii politici fie au fost executati, fie li s-au inscenat procese in urma carora au fost trimisi la inchisoare sau in lagarele de munca fortata din tara, care formau GULAG-ul.

Marii Terori, desfasurate la ordinul lui Stalin intre anii 1936 si 1939, i-au cazut victime oameni din randul tuturor categoriilor sociale si profesionale, inclusiv din randurile armatei.In acelasi timp, cultul personalitatii lui Stalin a capatat proportii fara precedent, presa era cenzurata sever, iar intreaga creatie culturala se gasea in slujba intereselor Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si al dictatorului. Regimul stalinist si-a pastrat caracteristicile in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si in primii ani postbelici, cand regimul comunist a fost impus si in alte state europene.

Dupa moartea lui Stalin, noul secretar general al partidului, Nikita Hrusciov, a dezvaluit, in 1956, unele crime comise din ordinul lui Stalin si a condamnat cultul personalitatii acestuia, fara ca esenta regimului sa fie modificata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.