Ideologii si practici politice in Romania

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Acestea erau exponentele a doua ideologii diferite cu privire la evolutia Romaniei: Liberalismul, reprezentat de oameni politici precum Ion I. C. Bratianu (presedinte al P.N.L. din 1909), se pronunta pentru dezvoltarea rapida a tarii, dupa model occidental, pe baza capitalului autohton. Conservatorismul, reprezentat de politicieni ca Gh. Gr. Cantacuzino (conducator al Partidului Conservator intre [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideologii si practici politice in Romania

Acestea erau exponentele a doua ideologii diferite cu privire la evolutia Romaniei: Liberalismul, reprezentat de oameni politici precum Ion I. C. Bratianu (presedinte al P.N.L. din 1909), se pronunta pentru dezvoltarea rapida a tarii, dupa model occidental, pe baza capitalului autohton. Conservatorismul, reprezentat de politicieni ca Gh. Gr. Cantacuzino (conducator al Partidului Conservator intre anii 1899 - 1907), dorea o dezvoltare organica a statului, prin crearea institutiilor moderne pe masura ce societatea simtea nevoia aparitiei lor.

Ideologii si practici politice dupa Primul Razboi Mondial.Din anul 1918, a fost introdus in Romania votul universal, pentru barbatii de peste 21 de ani, cu exceptia magistratilor si cadrelor militare .In aceste conditii, numarul partidelor parlamentare sau al celor care au reusit sa ajunga la guvernare a sporit, iar cele de orientare conservatoare au disparut de pe scena politica.Alta lege electorala, cea din anul 1926, a adus schimbari in privinta vietii parlamentare.

In perioada interbelica, in viata politica romaneasca, adepti numerosi au avut ideologii politice democratice, precum neoliberalismul, reprezentat, in esenta, de Partidul National Liberal, si taranismul, avand ca exponent principal Partidul National Taranesc. Aceste formatiuni politice s-au aflat si cele mai lungi perioade la guvernare.In conditiile afirmarii in Europa a unor ideologii antidemocratice, extremismul de stanga (comunismul) si de dreapta (legionarismul) s-au manifestat si in viata politica romaneasca, incepand din deceniul al treilea al secolului al XX-lea.

Monarhia a reprezentat, si in perioada interbelica, centrul functionarii sistemului politic din Romania, bazat pe prevederile Constitutiei din anul 1923. Regele in timpul caruia a fost infaptuita Marea Unire, Ferdinand I (1914 - 1927), nu a incalcat principiile vietii politice democratice. Un aspect specific al vietii politice a fost acela ca regele il numea pe prim-ministru, dupa care guvernul organiza alegerile, pe care, de cele mai multe ori, le si castiga.

Evolutia monarhiei a marcat si practicile politice in stat. Criza dinastica din decembrie 1925, cand printul Carol a renuntat la mostenirea tronului, a fost rezolvata de Parlament in ianuarie 1926, cand mostenitor al tronului a fost proclamat Mihai.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.