Ideologii si doctrine politice

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Etimologic, deriva de la latinescul DOCTRINA-AE, care inseamna invatatura, dar si cresterea pe care o dobandesti prin invatatura. Mai inseamna si metoda, si un fel de purtare, purtarea cu pricepere, cu iscusinta, cu siretenie. Sensul etimologic trimite spre multe din utilizarile moderne. De aceea, reamintirea etimoAZlogiei nu poate fi decat profitabila. Azi folosim termenul de doctrina cu dou[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideologii si doctrine politice

Etimologic, deriva de la latinescul DOCTRINA-AE, care inseamna invatatura, dar si cresterea pe care o dobandesti prin invatatura. Mai inseamna si metoda, si un fel de purtare, purtarea cu pricepere, cu iscusinta, cu siretenie. Sensul etimologic trimite spre multe din utilizarile moderne. De aceea, reamintirea etimoAZlogiei nu poate fi decat profitabila. Azi folosim termenul de doctrina cu doua sensuri majore: poliAZtico-filozofic si politic-practic.

In sens politico-filozofic, doctrina este un sistem inchegat de reflectii asupra politicului din perspectiva unui ideal poliAZtic si in concordanta, cu o situatie politica data. In acest sens ele sunt reflectii si predictii asupra fenomenului politic viu. Sunt regandiri ale situatiei politice din perspectiAZva unei optiuni politice si a sistemului de valori ce decurge din idealul politic vizat. Ele sunt un fel de filosofie practica pentru si in actiune. Se intersecteaza cu filosofia politica.

Ca atare, sunt mai mult decat diagnoze ale vietii politice (diagnozele le face sociologia politica) sunt concomitent prognoze si terapeutici. Din pacate, desi pot explica viata politica, pot indrepta viata politica, nu pot repara (in sensul ca nu pot compensa raul suferAZit de societate si individ - ca urmare a unor decizii si orientari politice). Limita terapeuticii doctrinare este asadar impo-sibilitatea reparatiei.

Programul politic este proiectul unui partid la un moment dat de a transforma (ameliora ) situatia sociala prin resursele sale si conform cu doctrina sa. Programele de partid sunt intelegeri si propuneri de schimbare a situatiei politice in conforAZmitate cu interesele de partid. Ele au deci in centru interesul de partid si o situatie concreta. Interesul de partid nu exclude, ci presupune interesele unei anume parti a societatii, dar presupune si omiterea sau chiar anihilarea intereselor altor parti. La baza programului sta, de obicei, o doctrina politica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.