Ideologia promovata de revista Dacia literara

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.83

nivel: Liceu

Ingrijorat de saracia literaturii romane, Ion Heliade Radulescu lansase un apel catre tinerii scriitori: "Scrieti, baieti, orice, numai scrieti!". Interpretand indemnul din punct de vedere cantitativ, multe publicatii ale epocii au incurajat o literatura mediocra, adesea imitata dupa scrieri siropoase occidentale. Mihail Kogalniceanu avertizeaza insa pericolul unei astfel de literaturi, care elimi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideologia promovata de revista Dacia literara

Ingrijorat de saracia literaturii romane, Ion Heliade Radulescu lansase un apel catre tinerii scriitori: "Scrieti, baieti, orice, numai scrieti!". Interpretand indemnul din punct de vedere cantitativ, multe publicatii ale epocii au incurajat o literatura mediocra, adesea imitata dupa scrieri siropoase occidentale. Mihail Kogalniceanu avertizeaza insa pericolul unei astfel de literaturi, care elimina criteriul estetic.

In prima parte a articolului, autorul mentioneaza, in termeni laudativi, cele mai bune reviste ale momentului, insa, datorita nuantei locale si politice a materialelor publicate pana in momentul respectiv, Kogalniceanu argumenteaza necesitatea unei reviste care "s-ar indeletnici cu publicatiile romanesti, fie din orice parte a Daciei, numai sa fie bune". Aceasta revista va fi "Dacia literara".
Ironizand imitarea modelelor straine (care "omoara in noi duhul national"), autorul sintetizeaza nu doar programul revistei, ci si cateva idei care vor directiona intreaga literatura romana.

Luand o tinuta morala si obiectiva, autorul pune problema unei interpretari directe a scriiturii ("vom critica cartea, iar nu persoana"), si a unei critici facute fara ura si partinire. De asemenea, in aceasta lucrare, traducerile sunt admise doar daca sunt corect realizate, desi Kogalniceanu mai subliniaza ca "Traductiile nu fac insa o literatura". In scopul realizarii unei literaturi de specific national, in loc sa imite scriitorii straini, romanii ar putea realiza o literatura autohtona, inspirata din istoria nationala, natura si folclor. Aceasta recomandare, care se incadreaza in ideile de circulatie romantica, se va regasi in operele pasoptistilor.

Balada "Sburatorul" de I. H. Radulescu reprezinta o aplicare a principiului enuntat de Kogalniceanu. Sursa poeziei consta intr-o credinta populara care a generat mitul erotic al Sburatorului. In folclorul romanesc, Sburatorul este o semidivinitate erotica, un demon simbolizand chinurile iubirii. El este conceput ca putandu-se metamorfoza in sarpe, zmeu sau sul de foc spre a patrunde nestiut in casa, unde se transforma intr-un tanar frumos si pasionat, care isi chinuie victima (fata sau femeie matura), tulburand-o pana la epuizare cu senzatia chinuitoare a dragostei neimplinite. In fond el apare in vis, uneori ca semizeu acoperit cu solzi argintii si cu aripi albe pe umeri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.