Ideologia politica - polimorfiile unui concept clasic

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tentativa de a oferi cateva referinte lamuritoare asupra conceptului de ideologie politica risca, de altfel ca orice demers scolastic, sa se cantoneze in zona unor clisee corecte, dar vai, atat de neinteresante pentru practica si atat de putin revelatoare in esenta lor.1 Luminarea conceptului de ideologie politica se petrece in epoca noastra sub amenintarile voalate, dar prezente a ceea ce, in mod[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideologia politica - polimorfiile unui concept clasic

Tentativa de a oferi cateva referinte lamuritoare asupra conceptului de ideologie politica risca, de altfel ca orice demers scolastic, sa se cantoneze in zona unor clisee corecte, dar vai, atat de neinteresante pentru practica si atat de putin revelatoare in esenta lor.1 Luminarea conceptului de ideologie politica se petrece in epoca noastra sub amenintarile voalate, dar prezente a ceea ce, in mod indistinct este plasat acum sub eticheta de postmodern? Ambiguitatea cadrelor in care termenul urmeaza sa prinda semmficatii este structurala.

McLellan apreciaza ca ar fi extrem de raspindit obiceiul de a califica drept ideologie doar perspectiva "celuilalt". Cea proprie se configureaza, pe cale de consecinta, ca un punct de referinta al obiectivitatii ce ar permite o identificare corecta a reperelor gandirii ideologice.3Iesirea din cadrele hermeneuticii ontologice (conteaza impactul conscecintelor, in viitor, iar nu prezentul, fiintarea actuala) face extrem de dificil efortul de fixare a perspectivei.

Totusi, in afara oricaror contestari ramane faptul ca perspectivele nostre (implicit si cele politico-ideologice) au fost marcate de ceea ce Frederic Jameson numea "milenarism inversat" in sensul precis in care conceptul de ideal centreaza si domina orice discurs despre ideologie. Ideologiile moderne au tot mai rar (si in maniera explicita) pretentii universaliste. Ele completeaza si exploateaza seria de ,,-isme" de nuanta mai mult sau mai putin serioasa: epoca post-industriala,

(Daniel Bell, vorbeste despre "postindustrialism") epoca post-comunista, post-istorie s.a. Ce ne impiedica atunci sa prezumam existenta unei epoci post-ideologice? Daca exista o "conditie post - istorica" (unde progresul tehnic se banalizeaza ca semnificatie si, conform lui Arnold Gehlen, devine rutina) de ce nu ar fi intrunite conditiile necesare si suficiente pentru o epoca post-ideologica? Mai are omul recent timp pentru ideologii? in orizontul acestor dezbateri orice discutie contemporana asupra ideologiilor tinde sa devina un pretext facil.

Cu riscul de a simplifica nepermis lucrurile reiteram evidenta conform careia puterea (conditie esentiala a libertatii) si preeminenta propriei fiinte in raport cu orice e scopul natural al vietii. Ideologia exista azi ca o conversiune a instinctului natural de competitie si dominare. Ea este expresia cea mai vie a unor principii cu valoare etobiologica, preluare obsesiva, cu nesfarsite variatiuni a "vointei de putere" de care vorbeste Nietzsche. Fara a lua o forma teoretica cristalizata ideologiile au existat practic in toate societatile, in masura in care au oferit (sau au pretins ca ofera) o expresie de legitimitate exercitiului puterii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.