Identitati nationale si identitate europeana

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Astfel, pe continentul european, in aceasta perioada, si-au indeplinit treptat nazuintele de independenta si unitate nationala belgienii, romanii, italienii, germanii, norvegienii, in timp ce imperiile multinationale, austro-ungar, rus sau otoman, s-au confruntat cu revendicarile si revoltele popoarelor supuse. La asigurarea coeziunii statelor nationale europene au contribuit politicile de stat, m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Identitati nationale si identitate europeana

Astfel, pe continentul european, in aceasta perioada, si-au indeplinit treptat nazuintele de independenta si unitate nationala belgienii, romanii, italienii, germanii, norvegienii, in timp ce imperiile multinationale, austro-ungar, rus sau otoman, s-au confruntat cu revendicarile si revoltele popoarelor supuse. La asigurarea coeziunii statelor nationale europene au contribuit politicile de stat, manifestate prin impunerea invatamantului obligatoriu, a limbii oficiale, a votului universal si a recrutarii obligatorii in sistemul militar.

In acelasi timp, nationalismul excesiv a reprezentat sursa a numeroase conflicte care au afectat continentul european in secolele al XIX-lea si al XX-lea.Identitate si unitate europeana. Inca de la mijlocul secolului al XIX-lea, scriitorul Victor Hugo isi exprima speranta ca popoarele europene vor forma candva "Statele Unite ale Europei". Ideea unei Europe unite, spatiu al pacii, armoniei si prosperitatii, s-a conturat de-a lungul epocii moderne ca o reactie a mediului intelectual fata de rivalitatile si razboaiele frecvente.

Deteriorarea relatiilor internationale in anii '30 si declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial au determinat abandonarea proiectelor interbelice. Ulterior, proiectele privind formarea Europei unite au fost reluate. In anul 1950, Planul (Declaratia) Schuman deschidea calea spre construirea cadrului identitar european, pornind de la valorile democratice comune, dar fara a contesta traditiile, mostenirea nationala si culturala a statelor membre ale noii structuri politice.
Primul organism politic continental a fost Consiliul Europei, creat la 5 mai 1949. Acesta cuprindea initial zece state (Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Suedia).

Apoi, in 1951, sase state (Franta, Republica Federala Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg) au format Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului. In 1957, reprezentantii acestora au semnat Tratatul de la Roma, fundamentul Comunitatii Economice Europene, numita si Piata Comuna. Uniunea Europeana (UE) a fost constituita prin Tratatul de la Maastricht (7 februarie 1992)Competentele institutiilor Uniunii Europene au fost stabilite prin tratate, precum cel de la Nisa, din anul 2000, negociat in vederea primirii de noi membri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.