Identitate si familie

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Solutiile acestor orientari teoretice, luate fiecare separat, nu sunt acceptabile, deoarece intr-un mediu presupus omogen (din punctul de vedere al relatiilor instituite la nivelul sau, de exemplu), aitudinile indivizilor, ale unor fata de altii, nu sunt identice : spre exemplu, la nivel familial, intervin diferentieri de climat afectiv cu privire la un copil sau altul, functie de semnificatiile ([...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Identitate si familie

Solutiile acestor orientari teoretice, luate fiecare separat, nu sunt acceptabile, deoarece intr-un mediu presupus omogen (din punctul de vedere al relatiilor instituite la nivelul sau, de exemplu), aitudinile indivizilor, ale unor fata de altii, nu sunt identice : spre exemplu, la nivel familial, intervin diferentieri de climat afectiv cu privire la un copil sau altul, functie de semnificatiile (deci de bagajul cultural) atribuite copiilor de catre fiecare dintre parinti.

Iar mediul familial ca atare, considerat intr-o anumita secventa istorica (de exemplu, in contemporaneitate), nu este deloc omogen, eterogenitatea fiind data tocmai de sistemul relatiilor stabilite la nivelul fiecarui "nucleu" familial in parte, in interferenta cu sistemul relatiilor sociale (mai general).

2.aceste semnificatii constituie o grila de mediere a raportarilor individului fata de societate ; adunate laolalta, acest sistem de semnificatii colective constituie ideologia, care creeaza agentii sociali, le ghideaza conduita, le organizeaza imaginarul. Un exemplu al unui astfel de aparat ideologic fundamental il constituie familia.

In cadrul acesteia,
- individul interiorizeaza structurile de asutoritate existente in societate la un moment dat ;
-in spatiul pe care ea il controleaza, ea uneste diferite determibnatii culturale care, ca atare, contribuie la procesul de creare a identitatii.

In fapt, putem discuta despre indivizi in societate, copilul in familie etc., renuntand la reprezentarea curenta a individului inclus in structuri concentrice, de tipul familie, apoi scoala, apoi stat (vezi N. Elias, Qu'est-ce que c'este la sociologie) O analiza profitabila este aceea in care individ si societate suprind fiecare, in mod specific, configuratiile echilibrului de forte, de relatii mai mult sau mai putin stabile care se instituie intre ele in dinamia sociala, dar care sunt constitutive atat pentru individ, cat si pentru societate.

2. Societatea este o retea de indivizi constant relationali. Daca putem vorbi despre constrangerea exercitata de diferite formatiuni sociale asupra individului, limitandu-ne la aceasta simpla observatie, fara a o nuanta, riscam sa cadem, dupa cum s-a subliniat si anterior, intr-un sociologism strict. Aceasta din cauza folosirii unor modele de interpretare imprumutate din alte domenii si aplicate ca atare intelegerii lumii sociale.

Constrangerile sociale nu rezulta dintr-un mecanism sau mecanisme exercitate asupra individului de entitati supraindividuale (stat, familie etc.), ci din caracterul particular al configuratiilor pe care oricare individ le formeaza cu alti indivizi, cu referire la caracterul, scopul sau intentiile personale ale altor indivizi sau grupuri de indivizi. De aceea, a recurge la un limbaj specific, la scheme lingvistice (explicative) mai flexibile decat cele din alte domenii este o cerinta necesara a creerii si re-creerii unui domeniu specific de studiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.