Identitate europeana, specific cultural si pastoratie crestina in Europa relativismului

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Europa este un spatiu al valorilor, un univers complex al circulatiei ideilor, al definirii esentei spirituale si culturale, ce exprima si marcheaza in mod particular viziunea referitoare la fiinta umana si devenirea sa perpetua [8]. Din aceasta perspectiva, in contextul consolidarii unitatii europene si a regandirii specificului cultural european si a identitatii natiunilor care alcatuiesc marea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Identitate europeana, specific cultural si pastoratie crestina in Europa relativismului

Europa este un spatiu al valorilor, un univers complex al circulatiei ideilor, al definirii esentei spirituale si culturale, ce exprima si marcheaza in mod particular viziunea referitoare la fiinta umana si devenirea sa perpetua [8]. Din aceasta perspectiva, in contextul consolidarii unitatii europene si a regandirii specificului cultural european si a identitatii natiunilor care alcatuiesc marea familie europeana, a venit momentul sa se vorbeasca despre fundamentele culturii europene, despre acele aspecte de ordin spiritual care au pus bazele unui orizont de valori inconfundabil, specific acestei parti de lume.

In acest sens, nu poate fi ignorat aportul si rolul decisiv pe care crestinismul l-a avut in ceea ce priveste consolidarea identitatii europene si a culturii sale specifice, prin faptul ca a redefinit mostenirea trecutului si a deschis calea spre crearea unui continent nou, Europa christiana [9]. Desi idealul consolidarii unui "imperiu spiritual" crestin nu s-a infaptuit, fiind marcat, in decursul timpului, de scaderi si incoerente semnificative, nu putem nega a priori aportul decisiv pe care civilizatia crestina l-a adus la conturarea imaginii de Europa ca spatiu al valorilor umane fundamentale [10].

Aceste precizari sunt mai mult decat necesare astazi, in momentele decisive ale edificarii unitatii politice europene si a exprimarii natiunilor in spatiul comunitar. Cu toate erorile Evului Mediu si inconseventele de actiune comuna de care au dat dovada crestinii [11], cultura crestina ramane adevarata identitate, specificul, fundamentulul unitar al ideii de continent european. Ideea de Europa Unita nu poate fi separata de sensul unitatii crestine europene, privita ca adevarata identitate, ca specific, sinteza a spiritualitatii sale milenare.
In fapt, negarea crestinismului si afirmarea ratiunii umane suverane reprezinta punctul de origine al unui intreg proces istoric ce a marcat mai bine de doua secole soarta Europei, influentandu-i in mod decisiv aspectele identitare si devenirea spirituala [12].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.