Ideea europeana in Occident

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.90

nivel: Facultate

Europa e, inainte de toate, o chestiune de imaginar. De imaAZginar cultural si de imaginar politic. Ea nu se putea naste decat atunci cand oamenii continentului, sau, oricum, elita acestora, au ajuns la un anumit rafinament, la o anume treapta a gandirii abstracte. Pentru ca a gandi Europa pe deasupra obiceiurilor prea particularizante si dincolo de barierele multiAZple ale limAZbilor, a cauta in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ideea europeana in Occident

Europa e, inainte de toate, o chestiune de imaginar. De imaAZginar cultural si de imaginar politic. Ea nu se putea naste decat atunci cand oamenii continentului, sau, oricum, elita acestora, au ajuns la un anumit rafinament, la o anume treapta a gandirii abstracte. Pentru ca a gandi Europa pe deasupra obiceiurilor prea particularizante si dincolo de barierele multiAZple ale limAZbilor, a cauta in zecile de istorii diverse iżoe fiecare cu momentele sale de glorie si de infrangere iżoe elementele unei istorii comune presupune cunoasterea unor spatii de civilizatie si cultura mulAZtiple si mai vaste decat cel in interiorul caruia s a nascut un asemenea intelept.

Din acest punct de vedere, puAZtem afirma ca Europa e produsul imaginatiei intelectualilor si al politicienilor si ca a fost necesar ca istoria continentului sa parcurga mai multe perioade in care viata iżoe cel putin de la un anumit nivel social incolo iżoe sa cunoasca un anume fertil cosAZmoAZpolitism. Asemenea perioade n-au fost multe, dar au existat cu vigoare: in antichitate au fost elenismul si lumea romana; in epoca moAZderna iżoe Renasterea si iluminismul.

Iar daca Europa nu s-a nasAZcut in vremurile vechi este doar pentru ca stadiul respectiv de cunoastere a fost unul care conducea la concluzia ca lumea civilizata (opusa barbarilor si creaturilor mitologice) se grupa in jurul Mediteranei, insumand partile sudice ale conAZtiAZnentului nostru, nordul Africii si Orientul Apropiat. Trebuia ca aminAZtirea acestei geografii sa se stearga prin cezurile migraAZtorilor si araAZbilor, iar in cele din urma ale otomanilor, pentru ca euroAZpenii sa-si inventeze continentul.

Iar acesta a continuat o buna bucata de vreme sa fie perceput ca o simpla portiune a ceea ce stim cu adevarat ca este: ca simplu Occident, locul reliAZgiei "laAZtine", apoi al protestantismului, pana la care turcii nu ajungeau. Dar turcii mai asediau inca Viena la sfarsitul veacului XVII (1683), ideea nu avea deci cum sa priveasca tot ceea ce stim azi ca ar cuprinde Europa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.