Icterele

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

O parte este preluat de ficat si reexcretat prin bila in intestin , in timp ce cealalta parte intra prin ficat in circulatia sistemica si este excretat prin urina. In mod normal excretia urinara de urobilinogen nu depaseste 4 mg zi. Cresterea eliminarii urinare de urobilinogen apare atunci cand exista o mare productie de bilirubina ( ex hemolize) dar si atunci cand celula hepatica este afectata( [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Icterele

O parte este preluat de ficat si reexcretat prin bila in intestin , in timp ce cealalta parte intra prin ficat in circulatia sistemica si este excretat prin urina. In mod normal excretia urinara de urobilinogen nu depaseste 4 mg zi. Cresterea eliminarii urinare de urobilinogen apare atunci cand exista o mare productie de bilirubina ( ex hemolize) dar si atunci cand celula hepatica este afectata( determinand o captare redusa a urobilinogenului portal - care astfel ajung in exces in sange si apoi rinichi).

Atunci cand exista obstructii pe cai biliare rata eliminarii de urobilinogen urinar poate scadea. Excretia uinara de produsi ai bilirubinei. Bilirubina indirecta nu se elimina prin rinichi datorita legaturii ei stranse cu albumina - care face ca si filtrarea si secretia tubulara sa fie imposibila. In mod normal in urina exista doar urme de bilirubina conjugata si de urobilinogen. b conjugata se deceleaza in urina doar prin metode foarte sensibile - spectofotometrice - la individul sanatos.

Atunci cand exista o crestere serica a B conjugate , aceasta poate trece in urina. Prezenta sarurilor biliare in sange creste filtrarea glomerulara a bilirubinei. Ca urmare a acestui fapt bilirubina directa serica rareori depaseste 30-40 mg % ml - deoarece excesul seric determina si o eliminare renala suplimentara ce creeaza fenomenul de platou. Hemoliza. Icterul poate apare cand productia de bilirubina depaseste capacitatea de clearing hepatic. Clinic simptomele pot lua o alura acuta dar semnul major de insotire este anemia instalata acut - anemia fara evidentierea unei pierderi de sange.

Nu trebuie uitat ca si anemia este compensata bine , si doar daca viata eritrocitelor scade in medie sub 20 de zile anemia devine evidenta. In orice caz combinatia anemie acuta + icter cu B. neconjugata trebuie sa oblige investigarea unei posibile hemolize. Frotiul de sange periferic cu anemie normocroma normocitara, cu reticulocite crescute - sugereaza dg.

Infarctele tisulare, colectiile de sange in tesuturi sau cavitati pot determina ictere prin hiperproductie de B neconjugata. Nu trebuie uitat ca starile cronice de hemoliza(siclemii, sferocitoza etc ) predispun la aparitia calculilor biliari pigmentari - care atunci cand obstrueaza caile biliara complica tabloul clinic si paraclinic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.