Iatrogeniile

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.70

nivel: Facultate

In opinia lui Predescu V (1990) iatrogenia este o stare psihica reactiva determinata de atitudinea gresita a medicilor si a personalului sanitar. In sensul cel mai larg "iatrogenic" inseamna indus de medic, iar alaturarea paradoxala "boala iatrogena" se refera la acele boli care rezulta din tratamentul medical profesional si despre care se presupune ca nu ar fi aparut daca aceste terapii nu ar fi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iatrogeniile

In opinia lui Predescu V (1990) iatrogenia este o stare psihica reactiva determinata de atitudinea gresita a medicilor si a personalului sanitar. In sensul cel mai larg "iatrogenic" inseamna indus de medic, iar alaturarea paradoxala "boala iatrogena" se refera la acele boli care rezulta din tratamentul medical profesional si despre care se presupune ca nu ar fi aparut daca aceste terapii nu ar fi fost aplicate.
Dificultati in definirea termenului "iatrogenie" sunt provocate de extensia nelimitata pe care ideea de terapie a capatat-o in societatea moderna. Orice actiune sau inactiune a unui medic poate fi urmata de o boala iatrogena cu consecinte dintre cele mai diverse atat in planul manifestarilor clinice, cat si asupra starii de sanatate.

Istoria
De la inceputurile civilizatiei au cunoscut daunele care pot duce la actiunile de medici. Punctele 218-220 din Codul lui Hammurabi , inregistrate aproape patru mii de ani, exprima cunostinta de faptul ca societatea civila utilizate in Mesopotamia antica a luat masuri pentru a apara impotriva presupusele erori, nepasare si neglijenta a medicilor.
Regula traditionala de "First Do No Harm" ("In primul rand, nu faci rau") este unul dintre fundamentele eticii medicale, moartea si bolile cauzate in mod voluntar de catre medic sau de neglijare au fost pedepsiti de catre instantele judecatoresti in multe culturi.

Durerea patogenica si iatrogena depinde de sursa de la care apare. Durerea stomatologica poate apare din 2 surse: externa, adica iatrogena, pentru ca apare de la stomatolog si interna, aparuta de la procesul patologic, motiv pentru care se numeste si durere patogenica.
In mare parte stomatologul, in relatia cu pacientul trebuie sa se ocupe de durerea iatrogenica, adica de durerea pe care el insasi o provoaca (prin manevrele sale), motiv pentru care el si-o poate anticipa in cursul tratamentului stomatologic.

Marea parte a durerii in stomatologie este relatia cu amenintarea care apare in cadrul manevrelor stomatologului, motiv penru care controlul anxietatii joaca un mare rol in durerea iatrogenica. Stomatologul poate manipula intensitatea durerii manipuland gradul de anxietate al pacientului.

Studiul personalitatii bolnavilor cu suferinte iatrogene ne pune in evidenta cateva trasaturi specifice care explica "receptivitatea" sau "inclinatia" acestora.aspectele personalitatii lor sunt:
-un egocentrism foarte pronuntat cu tendinta de analiza autoscopica, privind propriul corp si starea de sanatate a acestuia
-un temperament senzitiv - emotional, impresionabil si labil, usor influentabil, cu dificultati de adaptare
-o mare sugestibilitate, tendinta de a crede si de a accepta cu o mare usurinta placerea si sfaturile altora, in materie de sanatate si de boala

-individual este nesigur pe el, fara o stabilitate si o securitate interioara, nelinistit, preocupat pana la anxietate
-la aceasta categorie de indivizi, "boala" apare ca un "argument explicativ" care justifica, in campul constiintei bolnavului, atat suferinta, cat si nevoia de a fi protejat de ceilalti si in mod special, de a fi tratat medical
-dorinta inconstienta a individului de "a fi bolnav" pentru a se afla sub ingrijire medicala
-imaturitate emotional - afectiva si o regresiune a Eu - lui, care este "comparata" cu "refugiul in boala"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.