Iasi - 14 Decembrie 1989 inceputul revolutiei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Ce se intimpla cu Puterea in Romania? Ea pare dominata de inconstienta. Nu avem alt raspuns decit acela dat si in cazul dictatorilor anteriori, Carol al II-lea si Ion Antonescu: concentrarea Puterii la virf in mina unui om a condus la blocajul total al statului, reprezentat de ansamblul mecanismelor sale decizionale, actionale si administrative, astfel incit orice miscare pe harta politica si admi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iasi - 14 Decembrie 1989 inceputul revolutiei

Ce se intimpla cu Puterea in Romania? Ea pare dominata de inconstienta. Nu avem alt raspuns decit acela dat si in cazul dictatorilor anteriori, Carol al II-lea si Ion Antonescu: concentrarea Puterii la virf in mina unui om a condus la blocajul total al statului, reprezentat de ansamblul mecanismelor sale decizionale, actionale si administrative, astfel incit orice miscare pe harta politica si administrativa a statului ajunsese sa depinda de capacitatea organizatorica, de viziunile personale, de fondul cultural si nu in ultima instanta de starea de sanatate a liderului absolut.

Situatia a fost si mai mult adincita de faptul ca indivizii aflati in aparatul de virf al statului, in imediata apropiere a lui Ceausescu sau in structurile cu care el lucra direct, devenisera cu totii constienti de evolutia evenimentelor din Europa, dar si de situatia interna a tarii, si asteptau paralizati sa se intimple ceva, foarte greu de inteles ce anume. Sa plece Ceausescu singur? Sa arate cu degetul spre unul dintre ei pentru a-1 desemna ca succesor? Sa faca un infarct sau o comotie cerebrala? Sa-1 impuste careva din Securitate sau din Armata si ei sa rasufle usurati? La acest tablou suprarealist nu exista atunci decit alternativa interventiei sovietice.

Sa fi fost vreunul din anturajul lui Ceausescu atit de nebun incit sa creada ca o interventie straina, conventionala sau neconventionala, odata petrecuta ca expresie a inactivitatii IOT, a inutilitatilor lor pentru o schimbare, i-ar mai fi pastrat in functii? Este absurd, in fata acestei situatii absurde nu ne ramine decit sa ne continuam investigatia, in efortul de a intelege ceva din mecanismele care au facilitat si provocat revolutia din decembrie, incercind sa dam raspunsuri pe rind la intrebarile de mai sus.

Teama de invazie a lui Ceausescu era reala si avem informatii ca era preocupat de acest subiect, insa, de la inceput, Ceausescu nu a vazut mai departe de imaginea unei invazii de tip Cehoslovacia *968, fara sa inteleaga faptul ca existau deja metode mult mai moderne, evoluate de actiune. El a pus loviturile de stat din celelalte tari comuniste pe seama infiltrarii superioare si controlului sovietic din acele partide, lucru pe care il considera prea putin avansat in Romania.

Pe de alta parte, in acea perioada critica s-a derulat un fenomen dintre cele mai curioase si suspecte: pe de o parte veneau informatii alarmante de la graniceri si Securitate, inclusiv de la retelele romanesti care operau in Basarabia, despre miscarile de trupe sovietice pe intreaga linie a granitei, de la siret la Galati, iar DIA raspundea ca sunt miscari nesemnificative, iar Milea ii transmitea asta mai departe lui Ceausescu. Acesta a ramas in alerta, insa cel putin pina la 21 decembrie 1989 nu a crezut posibila o invazie sovietica, nu din considerente militare, ci din convingerea lui ca "poporul roman se va ridica la unison".

Asta nu 1-a impiedicat sa foloseasca argumentul pericolului de invazie pentru a-1 determina pe ministrul Vasile Milea sa actioneze impotriva revoltelor populare de la Timisoara si Bucuresti.Accelerarea schimbarilor in Est Schimbarile din RDG si Cehoslovacia s-au produs pe fondul unor ample manifestatii de strada. Caracteristica principala a acestei etape este ca demonstratiile se repetau, autoritatile interveneau in forta si faceau arestari, insa efectul confruntarilor asupra structurii de Putere nu aparea. Sentimentul pe care il incearca cercetatorul acestor evenimente, atunci cind se apleaca asupra lor cu ochiul relaxat, este ca lipsea ceva, o scinteie, un eveniment determinant.

Toamna redegista. "Din vara, in fiecare luni, la Leipzig se organizau demonstratii. In piata Karl Marx, in fata primariei, are loc la 18 septembrie o noua demonstratie de protest. Politia aresteaza peste 100 de demonstranti, ranindu-i pe altii. Camioanele politiei intra in multime, in piata primariei se afla biserica Sfintul Nicolae, unde, din 1987, citeva zeci, apoi sute de persoane, se intilneau ca sa se roage pentru pace si sa discute, in lunile august-septembrie, numarul celor care se aduna aici creste. Discutiile pe teme ecologice, civice, religioase se transforma in proteste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.