Iapa lui voda

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.56

nivel: Gimnaziu

În cadrul creației sadoveniene un loc aparte îl ocupă opera „Hanu Ancuței”. Acest volum cu o structură aparte în care se intersectează mai multe planuri narative, prin intermediul povestirilor istorisite de drumeții poposiți la han, creează o atmosferă unică, în care vraja cuvântului ne dezvăluie oameni și întâmplări din timpuri îndepărtate.

Din acest volum face parte ș[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iapa lui voda

În cadrul creației sadoveniene un loc aparte îl ocupă opera „Hanu Ancuței”. Acest volum cu o structură aparte în care se intersectează mai multe planuri narative, prin intermediul povestirilor istorisite de drumeții poposiți la han, creează o atmosferă unică, în care vraja cuvântului ne dezvăluie oameni și întâmplări din timpuri îndepărtate.

Din acest volum face parte și povestirea „Iapa lui Vodă”, care cuprinde o întâmplare istorisită de comisul Ioniță și petrecută în tinerețea sa, când Vodă Mihalache Sturza i-a făcut dreptate.

Opera literară „Iapa lui Vodă” este o povestire în ramă sau inserție, deoarece conține două planuri narative, care se întrepătrund.

Narațiunea cadru , care poate fi socotită o expozițiune, fixează vag câteva repere temporale și spațiale ale povestirii. Acțiunea este plasată într-un timp îndepărtat și imprecis localizat: „într-o toamnă aurie”, cu rod bogat în podgorii. Spațiul este mult mai precis delimitat, la Hanul Ancuței, în Țara – de – Jos a Moldovei, han care impresiona prin aspectul său de cetate, dar și prin atmosfera de ospitalitate creată de frumoasa hangiță.

După ce îl introduce pe cititor în atmosfera locului, naratorul – autor aduce în prim – plan un personaj care, prin plăcerea de a povesti, devine sufletul grupului format din cei nouă drumeți poposiți la han. Este vorba de comisul Ioniță, răzăș de la Drăgănești, gata oricând de drum, deși farmecul poveștilor îl ținea pe loc.

El este naratorul unei întâmplări, petrecute demult, pe vremea tinereții sale, care se leagă de iapa sa, moștenire din iapa lui Vodă. Întâmplarea s-a petrecut la același han, dar pe vremea celeilalte Ancuțe.

În al doilea plan narativ este conturat Vodă Mihalache Sturza, personaj real din istoria Moldovei.
Sosirea lui la han în ipostaza unui mare boier constituie intriga întâmplării narate de comisul Ioniță. El este bucuros de închinarea comisului, apropiat de oameni, cărora le ascultă păsurile, are simțul umorului fiindcă nu se supără de gluma răzeșului. Comisul Ioniță îi povestește nedreptatea pe care o suportă din pricina unor pământuri care i-au fost luate pe nedrept, arătând că ultima speranță este domnitorul la care merge să i se facă dreptate.

După plecarea boierului, răzeșul mai poposește puțin la han, iar a doua zi pleacă spre Iași la Curtea Domnească, unde este primit de Vodă. Aceste momente constituie desfășurarea acțiunii. Punctul culminant al acțiunii îl constituie constatarea că domnitorul este chiar boierul de la han. Speriat pe moment, răzășul își revine repede, văzând bunăvoința domnitorului, care cercetează toate înscrisurile acestuia și trimite cu el un slujbaș ca să-i facă dreptate.

Comisul nu se sfiește să-i repete domnitorului cele spuse la han:
„Eu vorba nu mi-o iau înapoi. Iapa-i peste drum!”Aceste momente constituie deznodământul celei de-a doua povestiri. Se revine la primul plan narativ, comisul îndemnându-i pe ascultători să se uite la calul lui „ca la un lucru rar”, deoarece este moștenire din „iapa lui Vodă.

În final, ascultătorii se pregătesc să asculte o nouă poveste.
Scriitorul utilizează procedeul povestirii în ramă, inserând o povestire în interiorul alteia. CELE DOUĂ PLANURI NARATIVE ALTERNEAZĂ, IAR ÎN INTERIORUL FIECĂRUI PLAN SE FOLOSEȘTE ÎNLĂNȚUIREA, DEOARECE ÎNTÂMPLĂRILE SUNT NARATE ÎN ORDINE CRONOLOGICĂ.

În text pot fi identificați doi naratori. Primul PLAN aparține autorului; al doilea narator este comisul Ioniță, care povestește la persoana I, SPORIND ASTFEL AUTENTICITATEA FAPTULUI TRĂIT.

Relația dintre narator și ascultători este strânsă, creându-se un gen de atmosferă a povestirii în care este captivat și menținut interesul ascultătorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.