Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.76

nivel: Liceu

Intr-o noapte de decembrie viforos a anului 1935 s-a asternut prima pagina din ceea ce avea sa fie povestirea vietii plina de izbanda a lui Iancu Urmatecu...dupa mai multe tergiversari, din primavara pana in toamna anului 1943, el si-a capatat definitiva inchegare, asa ca a putut vedea lumina zilei in februarie 1944... . Biruind piedicile adversitatii sau ale simplitatii, cartea a aparut sprijinin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iancu Urmatecu - nepot de-al lui Dinu Paturica

Intr-o noapte de decembrie viforos a anului 1935 s-a asternut prima pagina din ceea ce avea sa fie povestirea vietii plina de izbanda a lui Iancu Urmatecu...dupa mai multe tergiversari, din primavara pana in toamna anului 1943, el si-a capatat definitiva inchegare, asa ca a putut vedea lumina zilei in februarie 1944... . Biruind piedicile adversitatii sau ale simplitatii, cartea a aparut sprijinindu-se pe cateva prietenii si obiective aprecieri.

Romanul este o pictura psihologica si sociala de caractere, de moravuri si de atmosfera, reactualizand cunoscutul conflict dintre arivistul dinamic, viril si fara scrupule si vechea boierime , a carei cadere sociala si biologica, este fatala si iremediabila. Descrierea minutioasa a Bucurestiului, vazut ca un amestec pitoresc de balcanism si occidentalism, se face prin structuri conflictuale si tipologice balzaciene. Romanul exceleaza mai ales prin prezenta lui Iancu Urmatecu, personaj de o deosebita complexitate, in care inteligenta si pasiunea, sentimentalismul, cinismul si lipsa de scrupule, coexista verosimil.

Frapeaza cursul lent al naratiunii, sprijinita pe lungi descrieri rafinate si pe acute si precise analize sufletesti. La I.M.Sadoveanu, tipul arivistului, atat de frecvent aparut in romanul social, de la N.Filimon si pana la el, care a incercat sa-I dea o identitate literara, a fost reabilitat de el, fireste este vorba de o reabilitare artistica, provenita din acea tainica simpatie fata de erou si din stapanirea de sine a scriitorului, care a renuntat sa mai faca un proces etic si social al tipului intr-o cronica romantata , vecina cu rechizitoriul.

Iancu Urmatecu- fost arhivar si devenit om de incredere si de afaceri al baronului Barbu, boier conservator, ursit sa se ruineze in etape, prin aboseala biologica si incapacitate de a-si descurca propria-i avere- are toate tarele morale ale arivistului. Egoist, violent, prost crescut, afemeiat, acaparator prin mijloace necinstite, fudul si incult, viclean si capabil sa-si inlature adversarii ce se pun in calea poftelor lui cu brutalitate, iubitor de chefuri nastrusnice , corupator de constiinte si cainos cu amantele.

Urmatecu este un instinctiv, ajutat de o inteligenta practica, exceptionala. Cu dragoste nealterata de viata si de toate placerile ce I le poate smulge, este alcatuit din pasta oamenilor tari, nascuti sa biruiasca. Procesul ascensiunii lui se petrece in ordinea sociala, dar si in suflet, atat cat poate recepta un rudimentar. Urmatecu e dornic de confort, de o ambianta agreabila, de ascensiunea nu numai a lui, ci si a familiei lui. Coana Mita, sotia, si Amelica, fiica, sunt solidare cu toate aspiratiile lui sociale, alcatuind o celula indestructibila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.