Iacob al II-lea si revolutia din 1688

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Pentru a guverna era nevoie de sprijinul claAZselor mijlocii. Ele nu mai numarau in randurile lor catolici. Iacob crezu ca si i va ralia printr o DeclaAZratie de Indulgenta extinsa si asupra disidentilor. Era vechea, neclintita iluzie ca s ar putea obtine triumful catolicismului, profitand de conflictele dinAZtre protestanti. Porunci clerului anglican sa citeasca la amvon din aceasta declaratie. I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iacob al II-lea si revolutia din 1688

Pentru a guverna era nevoie de sprijinul claAZselor mijlocii. Ele nu mai numarau in randurile lor catolici. Iacob crezu ca si i va ralia printr o DeclaAZratie de Indulgenta extinsa si asupra disidentilor. Era vechea, neclintita iluzie ca s ar putea obtine triumful catolicismului, profitand de conflictele dinAZtre protestanti. Porunci clerului anglican sa citeasca la amvon din aceasta declaratie. Intreaga biserica refuza. Sapte episcopi, printre care si arhiepiscopul de Canterbury, adresara regelui o petitie. El ii triAZmise la Turn.

Pe corabia care i transporta acolo, ostasii ingenuncheau si cereau episcopilor sa le dea binecuvantarea. Dupa ce juriul ii achita, intreaga Londra fu iluminata si la fiecare fereastra se vazu un candelabru cu sapte brate, dintre care unul mai lung pentru mylordul de Canterbury. La Oxford regele voi sa impuna ca presedinte al colegiului Magdalen un catolic. Fiind refuzat de fellows236, dadu afara douazeci si cinci dintre ei. Conflictul dintre dinastia Stuart si popor renastea, dar intr o lume emancipata, in care rebeliunea impotriva regeAZlui, cu toate tratatele dogmatice, nu mai aparea ca o actiune nemaiauzita si monstruoasa.

Totusi, poporul englez isi pastra rabdarea atata timp cat regele nu avu un mostenitor de sex masculin. Mostenitoarea tronului era printesa Maria, o buna protestanta, maritata cu Wilhelm de Orania. Lumea era de parere ca aceasta pereche va restabili intr o zi ordiAZnea in regat. Dar cand, in 1688, a doua sotie a regeAZlui, catolica Maria de Modena, nascu un fecior, pe Iacob, englezii fura cuprinsi de desperare. Se raspandi zvonul ca baiatul era numai prezumat, ca la nastere n au fost de fata martori legali si ca totul nu era decat un nou complot al Iezuitilor.

Regele parea gata sa trimita o armata irlandeza si catolica impotriva Angliei. Pe toate strazile se canta Lilli bullero237, refren care avea sa devina celebru si sa alunge un rege din regatul sau. Mult mai mult decat in 1640, revolutia fierbea in toate inimile.IV. Angajat intr o lupta desperata cu Franta lui Ludovic al XlV lea, Wilhelm de Orania, ginerele regelui, se gandea ca daca Anglia nu va ramane proAZtestanta, s a terminat cu libertatile din Europa. Nici el, nici sotia lui nu si faceau scrupule din a se manifesta impotriva tatalui si socrului lor; tineau legatura directa cu partidele engleze si nu asteptau decat o invitatie precisa ca sa intre in actiune.

In ziua achitarii celor sapte episcopi (30 iunie 1688), aceasta invitatie fu semnata, in orasul iluminat al Londrei, de cativa pairi (Danby, inteleptul si ferAZmecatorul Halifax), care isi riscara viata si pe care ii sustineau numerosi ofiteri, printre care lordul Churchill. Ludovic al XIV lea tocmai invadase PalaAZtinatul, dand astfel Olandei cateva saptamani de ragaz. Wilhelm, debarcand la Torbay (5 noiembrie 1688), porni in mars asupra Londrei. Iacob avea armata, dar nu era sigur de ea. Cuprins de panica, facu concesii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.