IIliada caracterizarea personajelor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 5.15

nivel: Liceu

Elanul vital este in Ahile atat de puternic, incat totul intr-insul pare a sfida moartea. El nu se gandeste niciodata la ea, moartea nu exista pentru el. Intelepciunea sa este profunda. El iubeste de ajuns viata pentru a prefera intensitatea duratei ei. Se leaga, prin dragostea de glorie, de comunitatea oamenilor din toate timpurile. Gloria nu este pentru el numai un mormant solemn, ea este patria[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: IIliada caracterizarea personajelor

Elanul vital este in Ahile atat de puternic, incat totul intr-insul pare a sfida moartea. El nu se gandeste niciodata la ea, moartea nu exista pentru el. Intelepciunea sa este profunda. El iubeste de ajuns viata pentru a prefera intensitatea duratei ei. Se leaga, prin dragostea de glorie, de comunitatea oamenilor din toate timpurile. Gloria nu este pentru el numai un mormant solemn, ea este patria comuna a oamenilor vii.

Exista o scena frumoasa in Iliada, in care Ahile da pe fata, in alt fel, umanitatea adanca a fiintei sale si anume scena cand batranul rege Priam incearca sa-l induplece sa-i dea trupul fiului sau pentru a fi inmormantat cu onoruri asa cum se cuvine unui erou. Atunci Ahile cedeaza si-i reda trupul, fiind miscat pana in adancul inimii de amintirea tatalui sau.

Asa se sfarseste, printr-o scena de o extrema frumusete si de un umanism cu atat mai stralucitor cu cat nu il asteptam din partea lui Ahile, portretul acestui aspru erou al pasiunii si al gloriei.
HECTOR este un alt personaj al epopeii. El este modelat de mainile proprii ale poetului. Homer care s-a folosit poate de o schita rudimentara anterioara. Hector este creatia sa de predilectie. Poetul proclama aici, mai mult decat in oricare alta parte, increderea sa in om.

Ca si Ahile, si ca si cea mai mare parte din personajele epopeii, Hector este viteaz si puternic. Comparatii stralucitoare, niciodata patate de sange, zugravesc forta si frumusetea sa.”Asa cum armasarul, hranit cu orz din belsug si tinut prea mult in grajd, rupe deodata legaturile si, intr-un galop care face sa duduie pamantul,alearga sa se afunde in apele fluviului limpede, apoi, cu capul in sus, scuturandu-si coama, mandru de frumusetea sa, sare pana la locurile unde pasc iepele, la fel Hector.”

Viteaz cat si Ahile, vitejia lui Hector este, totusi, de cu totul alta natura. Curaj cucerit asupra propriei sale firi, disciplina pe care si-a impus-o. In ceea ce-l priveste detesta razboiul, spunand-o cu toata simplitatea Andromacai : el a trebuit “sa invete” sa fie viteaz, sa lupte in prima linie a troienilor.

Curajul sau este cel mai inalt curaj, singurul care, dupa Socrate, merita sa fie numit curaj, pentru ca, desi stie ce e teama, o stapaneste.El traieste sub imperiul datoriei si faptele lui sunt determinate de o inalta exigenta morala, desi are constiinta pieirii cetatii pe care o apara.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.