IDILELE FAMILIALE

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Liceu

SENSIBILITATEA LA STIMULAREA INTELECTUALA
In timpul acestei etape de dezvoltare prescolara, copilul traverseaza o perioada pe parcursul careia este foarte sensibil la stimularea intelectuala. Cu stimularea potrivita, isi va dezvolta aptitudinile si starea de spirit esentiala pe care o va pastra pana la sfarsitul vietii.

Inteligenta unui copil se poate defini simplu ca fiind [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: IDILELE FAMILIALE

SENSIBILITATEA LA STIMULAREA INTELECTUALA
In timpul acestei etape de dezvoltare prescolara, copilul traverseaza o perioada pe parcursul careia este foarte sensibil la stimularea intelectuala. Cu stimularea potrivita, isi va dezvolta aptitudinile si starea de spirit esentiala pe care o va pastra pana la sfarsitul vietii.

Inteligenta unui copil se poate defini simplu ca fiind suma aptitudinilor deprinse. De fiecare data cand stimulati aceste aptitudini, faceti sa creasca inteligenta.

In testele de inteligenta pentru copii, veti gasi probe care testeaza capacitatea de a urma ordine, e a asculta atent o poveste, de a face un rezumat, de a-si aminti cuvintele sau ordinea cuvintelor intr-o fraza, de a pune la un loc bucatile unui puzzle, de a face din cuburi un desen care sa corespunda aceluia care se gaseste pe foaie. Acestea sunt exemple de aptitudini de baza pe care un copil trebuie sa le aiba intre trei si sase ani. Sunt anii in care "invata sa invete".

Cum estimam daca copilul primeste o cantitate suficienta de stimulari intelectuale si emotionale in timpul acestei perioade? Unul din modurile cele mai sigure este sa-l trimiteti la o gradinita de calitate in jurul varstei de trei ani. Totusi, cum procedati sa alegeti cea mai buna gradinita pentru copilul dumneavoastra?

In calitate de psiholog, avand numeroase raporturi cu tot felul de gradinite, trebuie sa recunosc tristul adevar ca multe mame aleg gradinita in functie de comoditatea pe care o reprezinta pentru ele. Este aproape de domiciliu, sau exista un autobuz special pentru acea gradinita. Sunt consternata in fata unei astfel de atitudini.

Trebuie sa facem diferenta intre diversele gradinite in functie de urmatoarele trei criterii: profesorii, echipamentul, programul. Cele mai importante sunt echipamentele si personalul. O educatoare calificata si experimentata, calda si destinsa joaca un rol determinant.

Nu ezitati sa stati de vorba cu educatoarea, sa-i puneti intrebari asupra cunostintelor sale. Este dreptul dumneavoastra sa stiti. In cele din urma este copilul dumneavoastra acela pe care il incredintati ingrijirilor ei.

Marea majoritate a parintilor nu stiu mare lucru despre echipamentul si programul de studiu al gradinitelor. Observati atunci cand vizitati gradinite, daca acestea au in dotare jocuri educative si in aer liber. In ceea ce priveste metodele de studiu, ar trebui sa stiti ca exista numeroase divergente in ceea ce priveste gradinitele.

Un grup este partizan al invatamantului traditional si al activitatilor manuale care ajuta copilul in dezvoltarea emotionala. Copilul gaseste aici mijloace pentru a-si dezvolta musculatura prin intermediul aparaturii in aer liber, jocurilor de constructie cu cuburi mari sau a tricicletei. In interior se va putea juca cu argila, sa picteze cu degetele sau cu pensula, sa deseneze si sa se serveasca de instrumente variate pentru dezvoltarea muschilor scurti, al simtului creativitatii si emotiilor. Copilul este ghidat de educatoare in invatarea relatiilor sociale cu ceilalti copii.

O alta metoda este aceea pe care o putem numi "demersul cognitiv". Aceasta pretinde ca nu este nimic rau in metoda precedenta, dar ca ar trebui imbogatita. Partizanii acestei metode sunt de parere ca micutul ar trebui supus la diferite tipuri de stimulare senzoriala in acesti primi ani, fara a face presiuni asupra sa sau a schimba atmosfera destinsa a primei sale copilarii intr-o clasa formala, inadaptata acestei varste.

Pentru acest gen de metoda cognitiva gasim material educativ nou si alte metode de invatare. Ma refer la numaratoare, magnetofoane, material pentru imprimare, material pentru dezvoltarea limbajului, marionete sau material pentru invatarea lecturii.

Pedagogii din gradinite par a fi impartiti intre aceste doua metode. Partizanii traditiei sunt de parere ca trebuie sa ramana fideli activitatilor cum ar fi jocurile de constructie din cuburi, pictatului cu degetul, etc.

Ei cred ca a invata sa citeasca un copil de gradinita inseamna a face presiuni asupra lui si intr-un fel de "a-i fura copilaria". Altii insista asupra faptului ca micutii sunt pregatiti sa invete sa citeasca si trebuie doar sa le dam ocazia.

Eu sunt in mod ferm partizana metodei cognitive. Nu vad motivul pentru care metodele folosite in gradinite trebuie sa fie aceleasi cu cele din 1930 sau 1940. Peste zece ani vom vedea daca se vor mai gasi educatori care sa creada ca furam copilaria micutilor, invatandu-i sa citeasca.

Am acumulat o masa considerabila de date stiintifice care dovedesc ca este important sa stimulam cunostintele unui copil, daca dorim sa-l ajutam sa atinga maximul de inteligenta mai tarziu in viata. Nu exista nimic altceva decat legende si povesti care sa afirme ca stimularea cunostintelor copilului implica riscul unei prabusiri pe plan emotional.

Gradinita pe care o veti alege pentru copilul dvs va practica, probabil, vechea metoda. Daca aceasta practica arta si activitatile manuale dar are totusi educatori si personal calificat, este bine. Copilul va profita. Daca totusi puteti gasi o gradinita mai noua, care favorizeaza stimularea cognitiva, este si mai bine.

Faceti-va timp sa vedeti aceasta gradinita in activitate. Lasati copilul in seama cuiva si vizitati gradinita timp de jumatate de zi. Nu luati copilul cu dumneavoastra , deoarece va veti petrece timpul supraveghindu-l, in loc sa aveti ocazia sa observati ce face posibila lui viitoare educatoare. In acest mod luati contact cu un aspect autentic al activitatilor care se petrec zilnic in acea gradinita.

Daca nu vi se permite sa vizitati sau sa observati, aveti grija! Va trebui fara indoiala sa va informati asupra tehnicilor si metodelor de invatamant parcurgand o lucrare despre gradinite. Altfel este posibil sa nu recunoasteti un invatamant de calitate, vazandu-l in actiune in fata dumneavoastra. Deseori, o educatoare foarte experimentata vorbeste foarte putin si este mai tot timpul in spatele clasei; nu intervine decat daca constata ca este pe cale sa izbucneasca un conflict. Daca nu sunteti informata, ati putea crede ca educatoarea nu face nimic. Nu veti reusi sa remarcati arta si finetea cu care ghideaza grupul.

Un alt aspect important al gradinitei, pe care il puteti aprecia fara a avea nevoie de cunostinte de specialitae este climatul care domneste in clasa. Exista o atmosfera calda si destinsa in care copiii se pot exprima liber? Sau atmosfera este tensionata unde se aplica pedepse si constrangeri morale. Ma indoiesc ca ati dori sa inscrieti copilul la o astfel de gradinita unde va fi supus unei atmosfere critice si represive.

Chiar daca trimiteti copilul la gradinita sau recreati la dumneavoastra acasa un mediu asemanator, cu cat veti sti mai multe lucruri despre tehnicile pedagogice, cu atat mai bine veti putea ghida si directiona copilul. Daca gasiti o carte care sa va placa, asupra acestui subiect, ar fi o investitie buna sa o cumparati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.