IBOR

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Astfel, si-a intrerupt drumul spre Athos si a intrat in minastirea Cernica, imAZpreuna cu alti doi calugari batrini. Pina atunci, vreme de 30 de ani, ru.ixiaoi.lica iese parasita si pusLie, de aceea staretui uneorghe ne apare ca un reintemeietor al ei. Cu ajutoare primite de la domnitorul Nicolae Mavrogheni (1786--1790) si de alti crestini, a inceput lucrarea de zidire si de refacere a chiliilor. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: IBOR

Astfel, si-a intrerupt drumul spre Athos si a intrat in minastirea Cernica, imAZpreuna cu alti doi calugari batrini. Pina atunci, vreme de 30 de ani, ru.ixiaoi.lica iese parasita si pusLie, de aceea staretui uneorghe ne apare ca un reintemeietor al ei. Cu ajutoare primite de la domnitorul Nicolae Mavrogheni (1786--1790) si de alti crestini, a inceput lucrarea de zidire si de refacere a chiliilor. Staretul Gheorghe a izbutit sa refaca nu numai starea materiala a [minastirii, ci sa o ridice la o viata duhovAZniceasca superioara, cu slujbe zilnice, citiri din Sfinta Scriptura si din Sfintii Parinti, munca, ascultare, saracie, marturisirea gindurilor.

in 1794, i s-a incredintat si conducerea minastirii Caldarusani, unde a dus o parte din calugarii de la Cernica, punind inceput vietii de obste si aici. El a povatuit pina la moarte (3 decembrie 1806) calugarii din amindoua minastirile. La Caldarusani a putut statornici mai temeinic rinduielile monahale, caci aceasta era o minastire mult mai inzestrata si mai bine organizata cind a ajuns in fruntea ei.
Inca din 1785, staretul Gheorghe isi intocmise o AdiataA>>, care repreAZzenta o frumoasa icoana a vietii duhovnicesti traite de calugarii romani la sfirsitul secolului al XVIII-lea. Cuprindea invataturi din Sfinta ScripAZtura, din Sfintii Parinti si din cartile de slujba. Fiind mult pretuita, a cirAZculat in numeroase copii in manuscris.

Este vrednic de remarcat faptul ca ucenicii staretului Gheorghe, mai cu seama cei in prima jumatate a secolului al XlX-lea, au fost conAZdusi in munca lor de spiritul romanesc, nu de cel grecesc, -- desi nu se incheiase epoca fanariota -- si nici de cel slavon, promovat de uceAZnicii ucrainieni si rusi ai lui Paisie.
Intre cei mai de seama colaboratori si ucenici ai staretului Gheorghe trebuie sa-i pomenim pe ieromonahul Macarie, unul din marii carAZturari din secolul XVIII, care a stat cu Paisie la schitul Sfintul Ilie si la Dragomirna,

talmacitor al multor carti si lucrari din greceste in romaAZneste, ramase in manuscris {Omiliile Sfintului Macarie Egipteanul, tipaAZrite in 1775 Ia Bucuresti, erau traduse de el), Dorotei, urmasul lui Gheorghe in staretia minastirii Caldarusani, care a alcatuit o Povatuite catre calugarii de acolo, ieromonahul Protasie, care a alcatuit o Povatuire in versuri catre monahii de la Cernica, precum si viata staretului Gheorghe si altii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.