IAS Stocuri

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Obiectiv
Obiectivul acestui Standard este acela de a descrie tratamentul contabil pentru stocuri in sistemul costului istoric. O problema fundamentala in contabilizarea stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscuta drept activ si reportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute.

Acest Standard furnizeaza indicatii practice referitoare la deter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: IAS Stocuri

Obiectiv
Obiectivul acestui Standard este acela de a descrie tratamentul contabil pentru stocuri in sistemul costului istoric. O problema fundamentala in contabilizarea stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscuta drept activ si reportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute.

Acest Standard furnizeaza indicatii practice referitoare la determinarea costului si la recunoasterea ulterioara drept cheltuiala, incluzand orice inregistrare la valoarea realizabila neta. De asemenea, Standardul furnizeaza indicatii practice referitoare la procedeele de determinare a costului care sunt utilizate la calcularea costurilor stocurilor.

Arie de aplicabilitate
1 Acest Standard trebuie aplicat pentru contabilitatea stocurilor in situatiile financiare intocmite in sistemul costului istoric, cu exceptia stocurilor mentionate mai jos:
a) productie in curs de executie obtinuta in cadrul contractelor de constructie, incluzand st contractele de prestari de servicii direct legate de acestea (a se vedea IAS11 - Contracte de constructie);
b) instrumente financiare, si
c) stocuri de pasari, animale, produse agricole, forestiere, precum si minereuri si productie care apartin producatorilor, in cazul in care sunt evaluate la valoarea realizabila neta, pe baza unor practici bine stabilite in anumite sectoare,si
d) active biologice aferente activitatii agricole (a se vedea IAS 41,Agricultura).

2. Acest Standard inlocuieste IAS 2 - Evaluarea si prezentarea costurilor in contextul sistemului costului istoric, aprobat in 1975.
3. Stocurile la care s-a facut referire in paragraful 1 c) sunt evaluate, in anumite faze ale productiei, la valoarea realizabila neta. Aceste cazuri apar, de exemplu, pentru recoltele care au fost culese sau pentru minereurile care au fost extrase si a caror vanzare este asigurata printr-un contract la termen sau garantie guvernamentala sau daca exista o piata omogena, iar riscul de a ramane cu productia nevanduta este minim. Aceste categorii de stocuri sunt excluse din aria de aplicabilitate a acestui Standard.

Definitii
4. Urmatorii termeni sunt folositi in acest Standard in sensul specificat in continuare:
Stocurile sunt active:
a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) in curs de productie in vederea unei vanzari in aceleasi conditii ca mai sus; sau
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

Valoarea realizabila neta este pretul de vanzare estimat ce ar putea fi obtinut pe parcursul desfasuratii normale a activitatii, mai putin costurile estimate pentru finalizarea bunului si a costurilor necesare vanzarii.

5. Stocurile includ bunurile cumparate si detinute cu scopul revanzarii, cum sunt marfurile achizitionate de un detailist in vederea revanzarii sau terenurile si alte proprietati imobiliare detinute cu scopul de fi reyandute. Stocurile includ, de asemenea, produsele finite sau productia aflata in curs de executie, precum si materialele si alte consumabile destinate utilizarii in procesul de productie, in cazul unui prestator de servicii, stocurile includ costul serviciilor, asa cum este descris in paragraful 16, pentru care intreprinderea nu a recunoscut inca venitul aferent (a se vedea IAS 18 - Venituri din activitati curente).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.