IAS Raportarea financiara in economii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

3. Acest Standard nu stabileste o rata absoluta de la care se considera ca exista hiperinflatie. Data momentului in care retratarea situatiilor financiare, in conformitate cu acest Standard, devine necesara este o problema de rationament profesional. Hiperinflatia este indicata de caracteristici ale mediului economic al unei tari, care includ, dar nu se limiteaza, urmatoarele:

(a) [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: IAS Raportarea financiara in economii

3. Acest Standard nu stabileste o rata absoluta de la care se considera ca exista hiperinflatie. Data momentului in care retratarea situatiilor financiare, in conformitate cu acest Standard, devine necesara este o problema de rationament profesional. Hiperinflatia este indicata de caracteristici ale mediului economic al unei tari, care includ, dar nu se limiteaza, urmatoarele:

(a) majoritatea populatiei prefera sa-si pastreze averea in active nemonetare sau intr-o valuta relativ stabila. Valorile detinute in moneda locala sunt imediat investite pentru a pastra puterea de cumparare; (b) majoritatea populatiei apreciaza valorile monetare in raport cu o valuta relativ stabila si nu cu moneda locala. Preturile pot fi exprimate in acea valuta;

(c) vanzarile si cumpararile pe credit au loc la preturi ce compenseaza pierderea asteptata a puterii de cumparare in timpul perioadei de creditare, chiar daca perioada este scurta;
(d) ratele dobanzilor, salariile si preturile sunt legate de un indice de preturi; si
(e) rata cumulata a inflatiei pe trei ani consecutivi se apropie sau depaseste 100%.

4 Este de preferat ca toate intreprinderile care raporteaza In moneda aceleiasi economii hiperinflationiste sa aplice acest Standard de la aceeasi data. Totusi, acest Standard se aplica situatiilor financiare ale oricarei intreprinderi de la inceputul perioadei de raportare in care s-a identificat existenta hiperinflatiei in tara in a carei moneda se raporteaza.

Retratarea situatiilor financiare
5. Preturile variaza in timp ca rezultat al unor factori variati, specifici sau generali, de natura politica, economica si sociala. Factorii specifici, cum ar fi modificari in structura cererii si a ofertei, si schimbarile tehnologice pot cauza cresterea sau descresterea semnificativa a preturilor individuale, independent unele de celelalte. In plus, factorii generali pot avea ca rezultat modificari ale nivelului general al preturilor si, deci, ale puterii generale de cumparare a banilor.

6. In majoritatea tarilor, situatiile financiare primare surit intocmite pe baza costului istoric fara a tine seama de schimbarile in nivelul general al preturilor sau de cresterea preturilor specifice ale activelor detinute, exceptand cazul in care imobilizarile corporale si investitiile financiare pot fi reevaluate. Unele intreprinderi prezinta totusi situatii financiare primare bazate pe metoda costului curent care reflecta efectele modificarilor preturilor specifice ale activelor detinute.

7. Intr-o economie hiperinflationista, situatiile financiare bazate fie pe modelul costului istoric, fie pe cel al costului curent sunt utile doar daca sunt exprimate in raport cu unitatea de masura curenta de la data bilantului. In consecinta, acest Standard se aplica situatiilor financiare primare ale intreprinderilor ce raporteaza in moneda unei economii hiperinflationiste. Prezentarea informatiilor cerute de acest Standard ca o anexa a situatiilor financiare neretratate nu este permisa. Mai mult, se descurajeaza prezentarea separata a situatiilor financiare inainte de retratare.

8. Situatiile financiare ale unei intreprinderi care raporteaza in moneda unei economii hiperinflationiste, bazate fie pe modelul costului istoric,fie pe cel al costului curent, trebuie exprimate in raport cu unitatea de masura curenta la data bilantului. Sumele corespondente perioadei anterioare cerute de IAS 1, Prezentarea situatiilor financiare, si orice informatii in ceea ce priveste perioadele precedente trebuie, de asemenea, formulate in raport cu unitatea de masura curenta la data bilantului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.