IAS 16 - Imobilizari corporale

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.60

nivel: Facultate

Obiectivul IAS 38 "Imobilizari necorporale" este sa prescrie tratamentul contabil pentru imobilizarile necorporale neabordate in cadrul altui Standard. Acest standard prevede ca o entitate sa recunoasca o imobilizare necorporala daca, si numai daca, sunt indeplinite criteriile specifice si specifica cum se evalueaza valoarea contabila a imobilizarilor necorporale si cere prezentarea de informatii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: IAS 16 - Imobilizari corporale

Obiectivul IAS 38 "Imobilizari necorporale" este sa prescrie tratamentul contabil pentru imobilizarile necorporale neabordate in cadrul altui Standard. Acest standard prevede ca o entitate sa recunoasca o imobilizare necorporala daca, si numai daca, sunt indeplinite criteriile specifice si specifica cum se evalueaza valoarea contabila a imobilizarilor necorporale si cere prezentarea de informatii specifice legate de imobilizari necorporale.

Privita din prisma contabilitatii, amortizarea reprezinta micsorarea valorii unui element de activ ca urmare a deprecierii prin folosire lui de catre intreprindere intr-un anumit interval de timp, concurentei, uzurii morale, etc. Aceasta micsorare trebuie sa aiba un caracter ireversibil, pentru a o putea delimita de notiunea de provizion.

Din punct de vedere economic, micsorarea valorii unui element de activ, rezultand din depreciere, solicita pregatirea si inlocuirea acestuia cu altul nou. Achizitia si utilizarea imobilizarilor reprezinta o cheltuiala si un element al costului suportat de intreprindere, de aici, nevoia constituirii fondurilor necesare reinnoirii imobilizarilor amortizabile, la sfarsitul vietii acestora prin veniturile viitoare fara a recurge la contractarea de datorii sau la capitaluri proprii.

Analizata din punct de vedere financiar, amortizarea este o sursa de autofinantare a capitalului imobilizat care se constituie, chiar si in cazul in care intreprinderea nu realizeaza profit. Amortizarea este astfel o componenta de baza a capacitatii de autofinantare (CAF).

Pentru calculul amortizarilor se urmaresc urmatoarele elemente: valorile de intrare a imobilizarilor; durata de utilizare normala a imobilizarilor; regimul sau metoda de amortizare utilizata.
Valoarea contabila este valoarea la care un activ este recunoscut in bilant dupa scaderea amortizarii cumulate pana la acea data, precum si a pierderilor cumulate din depreciere.

Costul reprezinta suma platita sau echivalente de numerar, ori valoarea justa a altor contraprestatii efectuate pentru achizitionarea unui activ, la data achizitiei sau construcsiei acestuia, sau, acolo unde este cazul, valoarea atribuita acelui activ la recunoasterea initiala, in conformitate cu cerintele specifice ale altor IFRS-uri, de exemplu IFRS 2 Plata pe baza de actiuni.

Valoarea amortizabila este costul activului sau o alta valoare substituita costului, din care s-a scazut valoarea reziduala.
Valoarea reziduala a unui activ este valoarea estimata pe care ar obtine-o o entitate din cedarea unui activ, dupa deducerea costurilor estimate pentru cedare, daca activul avea deja vechimea si conditia prevazuta la sfarsitul duratei sale de viata utila.
Durata de viata utila este:

a)perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate;
b)numarul de unitati de productie similare preconizate sa se obtina din activ de catre o entitate.

Valoarea specifica entitatii este valoarea prezenta a fluxurilor de trezorerie pe care o entitate se asteapta sa o realizeze din utilizarea continua a unui activ si din cedarea sa la sfarsitul duratei sale de utilizare,sau pe care se asteapta sa o obtina la stingerea unei datorii.
Valoarea justa a unui activ reprezinta suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunavoie intre doua parti interesate aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective, cu pretul determinat obiectiv.

Valoarea depreciabila este costul unei imobilizari, sau o alta suma care se substituie costului, minus valoarea sa reziduala.
Valoarea recuperabila este cel mai ridicat pret net de vanzare al unui activ si valoarea sa in utilizare. Pierderea din depreciere reprezinta diferenta dintre valoarea contabila si valoarea recuperabila a unui activ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.