Humulus lupulus - hamei

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Frunzele sunt opuse, 3-5 digitat lobate, petiolate, cu marginea serat-dintata si dinti scurt mucronati. Petiolul lung se poate rasuci si el pe trunchiurile arborilor, ancorand mai bine liana. Frunzele, lungi pana la 15 cm prezinta o suprafata aspra. Stipele sunt lungi pana la 2 cm. Florie sunt unisexuate. Florile mascule, dispuse in cime axilare, racemiforme, cu periant sepaloid format din 5 laci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Humulus lupulus - hamei

Frunzele sunt opuse, 3-5 digitat lobate, petiolate, cu marginea serat-dintata si dinti scurt mucronati. Petiolul lung se poate rasuci si el pe trunchiurile arborilor, ancorand mai bine liana. Frunzele, lungi pana la 15 cm prezinta o suprafata aspra. Stipele sunt lungi pana la 2 cm. Florie sunt unisexuate. Florile mascule, dispuse in cime axilare, racemiforme, cu periant sepaloid format din 5 lacinii libere, contin 5 stamine.

Florile femele, dispuse in amenti axilari de forma unor conuri, sunt formate dintr-un numar mare de bractee membranoase, in axila carora sunt asezate florile cu periant rudimentar, cu un ovar unilocular si 2 stigmate filiforme. Fructul este o achena cenusie, cu un diametru de 2,5-3 mm, inconjurata de periantul membranos si situata singura sau cate doua la subsuara bracteelor, formand un con ovoid, lung de 2-5 cm si gros de 1,5-2 cm. Lungimea bracteelor este de 1-2 cm, culoarea lor este galbena-verzuie, la maturitatea completa a fructelor, galbena. Periantul membranos si mai ales bracteele poarta numeroase glande, a caror secretie imprima conurilor un miros aromat.

Infloreste in lunile iulie-august.
In scopuri medicinale se colecteaza conurile, adica inflorescentele femele, impreuna cu pulberea aurie bogata in rasina, care le acopera. Conurile se mai numesc si strobuli, dupa denumirea farmaceutica Lupuli strobulum, iar pulberea se numeste Lupulinum si este constituita din numerosi peri glandulari care se scututra de pe suprafata conurilor. Ei se mai numesc in farmacie, Glandulae lupuli, reprezinta 10-12 % din greutatea conurilor si constituie partea din planta cu cea mai mare concentratie de principii active, continute in rasina.

Rasina din conuri si din peretii glandulari este de fapt oleorasina, este deci in parte, volatila, Ea reprezinta 80% din greutatea produsului Lupulinum.Strobuli Lupuli contin ulei esential si rasine. Uleiul esential ( in medie 0,5 %) nu prezinta gust amar. Este compus din hidrocarburi alifatice, in primul rand din mircen, mai putin farnesen, precum si din derivati oxidati, ca linalool, metilnonilcetona, acid izovalerianic, in parte esterificat si alti acizi. Compusii caracteristici ai uleiului esential de hamei sunt sesquiterpene ciclice cu un schelet format din 11 atomi de carbon, si anume trimetil-metilencicloundecadien sau humulen.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.