Hronicul si cantecul varstelor Lucian Blaga

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

O prima parte din ''Hronic'' se refera la varsta fragedei copilarii. E descrisa apoi casa parinteasca : '' o cladire veche destul de masiva in asemanare cu celelalte case dimprejur...''. Tatal poetului fusese elev al gimnaziului sasesc din Sebes, apoi al liceului Bruckenthal din Sibiu. Era un om intreprinzator, deschis civilizatiei, incercand sa introduca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hronicul si cantecul varstelor Lucian Blaga

O prima parte din ''Hronic'' se refera la varsta fragedei copilarii. E descrisa apoi casa parinteasca : '' o cladire veche destul de masiva in asemanare cu celelalte case dimprejur...''. Tatal poetului fusese elev al gimnaziului sasesc din Sebes, apoi al liceului Bruckenthal din Sibiu. Era un om intreprinzator, deschis civilizatiei, incercand sa introduca in sat inlesniciri tehnice, nu fara impotriviri locale.

Desi preot, tatal ''era un liber-cugetator'' si de o exuberanta deosebit de simpatica. Il pasiona literatura universala : citea pe Kant, Schopenhauer sau pe David Strauss. Acasa '' era calm si rar la vorba, dar nu ursuz''.

Mama era ''fara multa scoala, cu instincte materne si feminine preistorice-in sensul deplinatatii vitale, grele, masive''. Nu avea cunostinte folclorice deosebit de bogate dar traia intr-o lume croita pe masura celei folclorice, Fiinta impersonala, fara gand intors asupra ei insasi, mama era substanta activa in jurul careia luau infatisare palpabila toate randuielile vietii noastre.

Evocarea primilor ani de scoala, la Sebes - Alba, departe de casa parinteasca duce la unele schite ale lui Slavici, dar si la Amintirile din copilarie ale lui Creanga. Totusi poetul marturiseste peste decenii '' niciodata scoala si inima n-aveau sa se-ntalneasca''. In aceste cateva cuvinte este sintetizata drama tuturor copiilor despartiti de mediul lor funciar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.