Hronicul si cantecul varstelor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 5.50

nivel: Gimnaziu

Referat despre Hronicul si cantecul varstelor
Capitolul 4 -Tatal sau a cerut adunarea pamanturilor dar satenii nemultumiti, ajunsi la disperare au luat masuri drastice.

Capitolul 5 -Blaga era superstitios in copilarie, crezand in basmele mamei si chiar intr-o zi a avut impresia ca este urmarit de cer.

Capitolul 6 -Parinti l-au indemnat sa mearga la scoala la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hronicul si cantecul varstelor

Referat despre Hronicul si cantecul varstelor
Capitolul 4 -Tatal sau a cerut adunarea pamanturilor dar satenii nemultumiti, ajunsi la disperare au luat masuri drastice.

Capitolul 5 -Blaga era superstitios in copilarie, crezand in basmele mamei si chiar intr-o zi a avut impresia ca este urmarit de cer.

Capitolul 6 -Parinti l-au indemnat sa mearga la scoala la cinci ani dar refuza asa ca incepe la varsta de sase ani. In aceea iarna explodase soba prin aceasta fapta dovedindu-se inca o data ca mama sa este o femeie puternica.

Capitolul 7 -De Sfantul Ilie in fiecare an se juca o piesa de teatru pe scena improvizata la care participa si el impreuna cu prietenii sai .

Capitolul 8 -Toti se gandeau cum era sa fie morti deoarece in fiecare vara cand un copil se ducea la moara murea . In aceea vara moara a luat viata unui biete fetite constiincioase .

Capitolul 9 - La 1 septembrie era la Sebes, inscris la o scoala unde elevii sunt asezati in banci pe baza raspunsurilor la ora. Blaga a ajuns in prima banca, unde ramane un an intreg. Mergea in fiecare sambata in sat pentru a-si vizita familia desi era interzis.

Capitolul 10 - Devine din ce in ce mai credincios, desi mama sa era preoteasa, se ducea la biserica numai de Paste si Craciun.

Capitolul 11 -Intr-o zi cand s-a dus la scoala era sarbatoare se impline-au 100 ani de la moartea lui Schiller, in aceasta zi elevii primesc gratuit carti.

Capitolul 12 -In vacanta de vara merge la munte impreuna cu familia unde isi face multi prieteni noi. Blaga este fascinat de peisajul de la Bistrita mentionand ca vrea cu orice chip sa se intoarca aici si alta data.

Capitolul 13 - In anul 1904 incepe o seceta ,primind in ajutor porumb din America reprezentand un semn al sperantei pentru Blaga.

Capitolul 14 -Tatal si Liviu discuta despre tema unui ziar "Semanatorul". Unul dintre profesori, prezinta o simpatie deosebita pentru Blaga.

Capitolul 15 - In 1906 el si fratele sau Liciniu a fost inscrisi la liceul din Brasov, locuind cu Liviu. La liceu, profesorul de latina il face examinator al elevilor, deoarece era cel mai bun elev. Blaga ne prezinta si anumite persoane de care se temea in Brasov amintindu-l pe Rupi, macelarul la care locuiau dar si derbedeii strazii.

Capitolul 16 - Era un copil bun de aceea el a inteles faptul ca parintii nu-i mai puteau tine la liceu. La o sarbatoare primaverii numita "maial" niste elevi mai mari il imbata pe Blaga dorind sa-si bata joc de el.

Capitolul 17 - Incepe clasa a II-a, iar Longin fiind student li se alatura. Blaga nu era in relatii prea bune cu elevi, insa pe unii ii ajuta la teme desenandu-le harti contra unei plati.

Capitolul 18 -In 1908 de Pasti tatal lui Blaga se imbolnaveste si este trimis in Muntii Boemiei,ca sa fie tratat , dar nu reuseste. Pe perioada cand tatal e plecat autorul ii descopera biblioteca. In august tatal lui moare.

Capitolul 19 - Blaga pleaca la Cugir pentru a scapa de atmosfera trista de acasa. Mama sa s-a hotarat sa vanda casa pentru a-si putea platii datoriile. Pleaca la Brasov unde studiaza pentru examenele pe care el si Liciniu le iau, insa Longin le pica deoarece a trebuit sa munceasca pentru a le oferi fratilor mai mici hrana.

Capitolul 20 -El merge in vacanta de vara i, unde il mediteaza pe Remus.. In anul 1910 el publica poezia "Noaptea" in ziarul "Romanul".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.