Hotararile arbitrale

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.71

nivel: Facultate

In vederea investirii cu formula executorie, instanta judecatoreasca pronunta o incheiere data fara citarea partilor, exceptand cazul in care exista indoieli cu privire la regularitatea hotararii arbitrale, cand se vor cita partile (art. 3671 alin. 2 C.proc.civ.). Impartasim opinia exprimata in literatura de specialitate, potrivit careia simplul fapt al citarii partilor pentru eventuale explicatii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hotararile arbitrale

In vederea investirii cu formula executorie, instanta judecatoreasca pronunta o incheiere data fara citarea partilor, exceptand cazul in care exista indoieli cu privire la regularitatea hotararii arbitrale, cand se vor cita partile (art. 3671 alin. 2 C.proc.civ.). Impartasim opinia exprimata in literatura de specialitate, potrivit careia simplul fapt al citarii partilor pentru eventuale explicatii nu transforma procedura prin excelenta necontencioasa a investirii intr-o procedura contencioasa.

In conformitate cu dispozitiile art. 368 C. proc. civ., din momentul investirii cu formula, executorie, hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si se executa intocmai ca o hotarare judecatoreasca.
Faptul ca arbitrajul are si un puternic caracter contractual care determina si forta obligatorie a hotararii arbitrale, acest fapt ar fi de natura sa atraga executarea voluntara, benevola de catre debitorul cazut in pretentii prin hotararea arbitrala. Practic, dispozitiile art. 367 C. proc. civ., statueaza o ordine de executare, respectiv mai intai executarea benevola si abia apoi executarea siiita.

Conform dispozitiilor art. 368 C. proc. civ., hotararea arbitrala investita cu formula executorie constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca propriu-zisa. Insa, investirea cu formula executorie va surveni doar in situatia in care hotararea arbitrala nu se executa benevol, mai precis in ipoteza in care debitorul isi incalca obligatia asumata prin semnarea conventiei arbitrale.De asemenea, este important sa distingem dupa cum hotararea arbitrala atacata cu actiune in anulare in temeiul art.364 C.proc.civ., este sau nu anulata ca urmare a hotararii judecatoresti pronuntate de instanta de control judiciar.

Daca actiunea in anulare se respinge, hotararea arbitrala este validata si va urma procedura investirii cu formula executorie, insa hotararea care se va investi va fi cea a instantei de control judiciar, in conditiiie dreptului comun.
Daca actiunea in anulare se admite, hotararea arbitrala este infirmata printr-o hotarare judecatoreasca, iar investirea se va face asupra hotararii arbitrale initiale, dar va fi "o simpla formalitate, reducandu-se la verificarea caracterului irevocabil al hotararii judecatoresti de respingere", deoarece controlui judecatoresc a fost deja efectuat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.