Hortensia papadat-bengescu - concert din muzica de bach (comentariu)

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.32

nivel: Liceu

      Începuturile literare ale Hortensiei Papadat-Bengescu situate sub semnul colaborarii la revista "Viata româneasca", se caracterizeaza printr-o proza de fina analiza a celor mai subtile reactii ale sufletului feminin. Scrieri precum Ape adânci, Femeia în fata oglinzii sunt realizate predominant dintr-o perspectiva subiectiva care se apropie de o minutioasa notare a senzatiilor. Partici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hortensia papadat-bengescu - concert din muzica de bach (comentariu)

      Începuturile literare ale Hortensiei Papadat-Bengescu situate sub semnul colaborarii la revista "Viata româneasca", se caracterizeaza printr-o proza de fina analiza a celor mai subtile reactii ale sufletului feminin. Scrieri precum Ape adânci, Femeia în fata oglinzii sunt realizate predominant dintr-o perspectiva subiectiva care se apropie de o minutioasa notare a senzatiilor. Participarea scriitoarei la sedintele cenaclului "Sburatorul", caruia îi si dedica de altfel primele ei romane, îi influenteaza modalitatea de expresie literara, îndrumând-o spre extinderea câmpului de observatie.

      Investigatia psihologica si fiziologica se adânceste în romanele Fecioarele despletite, Concert din muzica de Bach, Drumul ascuns, Radacini si se întregeste cu o incisiva prezentare a mediului social. Criticul "Sburatorului", E. Lovinescu, vedea în opera Hortensiei Papadat-Bengescu o ilustrare a evolutiei necesare de la subiectiv la obiectiv în cadrul prozei românesti.

      Opera scriitoarei ilustreaza si un alt principiu lovinescian, acela al inspiratiei citadine. Marele oras este mediul în care evolueaza cu naturalete personajele Hortensiei Papadat-Bengescu. "Cetatea vie", cum numeste Bucurestii Mini, personajul romanului Fecioarele despletite, nu mai reprezinta, ca pentru literatura de inspiratie samanatorista a începutului de secol, un loc al pierzaniei, al tuturor viciilor, ci un cadru de viata.

      Romanele Fecioarele despletite, Concert din muzica de Bach, Drumul ascuns si Radacini, alcatuiesc ciclul Hallipilor numit astfel dupa familia ai carei reprezentanti se afla în centrul actiunii care cuprinde si alte familii legate prin rudenie, prietenie sau interese precum Rim, Draganescu sau Maxentiu.

      Desi initial nu au fost proiectate ca un ciclu, cele patru romane au fost realizate unitar, formând ceea ce se numeste "o cronica de familie" (a doua din literatura româna dupa "Romanul Comanestenilor" de D. Zamfirescu), comparabila cu celelalte cronici scrise de Emile Zola ("Les Rougon Maquart"), Galsworthy (Forsyte-Saga), Roger Martin du Gard (Les Thibault) H. Papadat-Bengescu foloseste, ca si acestia, formula romaneasca tipica: mai multe romane ce pot avea existenta de sine-statatoare, în care câteva generatii ale unei familii sunt proiectate pe un cadru social-istoric, luminându-se succesiv diferitele grupuri, preluând si urmarind evolutia unor personaje. Originalitatea autoarei române consta în importanta acordata laturii psihologice, folosind modalitati artistice specifice si înscriindu-se astfel în preocupari europene moderne, contemporane ei.

      Din punct de vedere social, personajele romanelor din ciclul Hallipa sunt în majoritate îmbogatiti de data recenta care îsi pun întreaga energie nu în slujba dobândirii de avere, subiecte balzaciene, ci în serviciul parvenirii în ierarhia sociala, pentru a li se uita originea umila si a patrunde în societatea înalta. Acest snobism, comparabil cu cel al personajelor lui Marcel Proust, este evident în cazul unor personaje ca Ada Razu si Coca-Aimée .

      Viziunea lipsita de iluzii, adesea groteasca, a acestei lumi pe care o ofera romanele Hortensiei Papadat-Bengescu se sprijina pe modalitati narative moderne ce adâncesc perspectiva. Astfel prezentarea evenimentelor si a personajelor de catre narator alterneaza cu introspectia (analiza psihologica întreprinsa de catre personajul însusi) si cu diferitele puncte de vedere asupra aceleiasi situatii. Apar si personajele-reflectori, Mini si Nory, din perspectiva carora sunt prezentate o mare parte din evenimente si personaje, cititorul afla despre situatia din familia Rim sau despre cauza suferintei Lenorei, de exemplu, pe masura ce Mini si Nory iau ele însele cunostinta de aceste lucruri.

      Nu vom întâlni actiuni propriu-zise în romanele H. P. Bengescu ci mai mult colportarea noutatilor mondene, comentarii, analize.

      Tipurile clasice reprezentând generalitatea sunt înlocuite în buna parte prin "cazuri", exceptii la limita anormalitatii.

      Boala ocupa programatic un loc important în opera scriitoarei. Ea are un înteles propriu dar si figurat: o clasa în declin, prea repede epuizata, minata din interior de propria-i ereditate sociala si biologica. Grupurile luminate succesiv în roman se destrama: mariajul frumoasei Lenora cu Doru Hallipa, logodna fetei ei, Elena, cu printul Maxentiu (Fecioarele despletite), apoi cele trei triunghiuri familiale din "Concert de muzica de Bach ", ca si cel din "Drumul ascuns" (Lenora - Walter - Coca Aimée), Germenii destructiei (bastardele Sia si Mika - Lé, boemul Lica Trubadurul) apartin unui trecut pe care toti îl vor uitat. De altfel, aproape fiecare personaj are un secret infamant si este ridicol în efortul de a pastra aparentele de moralitate si rafinament. Sunt niste însingurati care sub masca ascund "drumuri ascunse" unitatea familiei fiind data de conventiile mondene, - "murdariile lustruite" - cum le numeste George Calinescu.

      Snobismul, reflex al parvenirii, presupune mimarea pâna la exces a rafinamentului nobiliar. Elena, de exemplu, îsi organizeaza timpul: "O zi pe saptamâna pentru auditii muzicale. O seara pentru dineuri obligatorii. Una pentru mesele obligatorii. Una pentru mesele de familie si o alta zi pentru a raspunde obligatoriilor din afara". Ada, burgheza bogata, cumpara un titlu nobiliar (prin casatoria cu printul Maxentiu) si are alte preocupari: hipodrom, profesor de echitatie acasa, dans, sport, plimbari la sosea. Muzica este considerata culme a rafinamentului. Concertul organizat în salonul Elenei cu participarea exceptionala a muzicianului Marcian este un simbol al aliantei moderne si pretext românesc.

      Muzica este nu numai un pretext românesc dar si modalitate de structurare a materialului epic atât la nivelul secventelor mari cât si la nivelul microsecventelor. Viziunea romaneasca de ansamblu, are aspect muzical: o orchestratie complexa cu reluarea motivelor, cadrilul cuplurilor, redistribuirea în perechi. Chiar si stilul prezentarii personajelor are o tonalitate specifica, sugestiva: groteasca pentru Rim, rece pentru Elena, navalnica pentru Leonora etc.

      Si frazele sunt muzicale sau nu în functie de ceea ce exprima: epitete dublate, dezvoltari mai ample contrapunctate de enunturi simple si scurte, reluari, sufixe adjectivale cu sugestie onomatopeica.

      În locul constructiei epice dense, rotunde (în genul lui Rebreanu) H. P. Bengescu foloseste tehnica montajului discontinuu, o orchestrare a monologurilor interioare într-o parada de travestiri morale ale personajelor, cu miscare epica minima.

      Concert din muzica de Bach, unul dintre cele mai realizate din ciclu si din întreaga creatie a autoarei, urmareste alternativ mai multe destine: în familia Rim patrunde, ca un element dizolvant, Sia, fiica naturala a doctoritei Lina Rim cu boemul Lica Trubadurul (poreclele au un rol important în roman).

      Aventura doctorului Rim si apoi a gemenilor Hallipa cu Sia se sfârseste cu moartea acesteia din urma. Sunt urmarite în acelasi timp sfortarile de a parveni ale Adei Razu, numita "fainareasa", întrucât tatal ei se îmbogatise din negotul cu faina. Casatorita cu muribundul print Maxentiu pentru titlul lui si cucerita de farmecul lui Lica Trubadurul, Ada îl va aduce pe acesta în casa sub pretextul de a se ocupa de cai, în fond pentru a-l înlocui pe Maxentiu dupa moartea acestuia într-un sanatoriu din Elvetia. În sfârsit, în roman sunt descrise pregatirile facute de Elena Draganescu pentru Concertul din muzica de Bach organizat în salonul sau, precum si începutul iubirii dintre ea si muzicianul Victor Marcian. Acest concert constituie punctul culminant al romanului. Pentru snobii din carte, audierea concertului nu reprezinta un eveniment muzical, ci unul monden, deoarece salonul Elenei Draganescu se bucura printre ei de o buna reputatie. Amânat de mai multe ori, concertul este precedat de înmormântarea Siei, la care participa toate personajele romanului, fiecare fiind preocupat de problemele sale.

      În primele 9 capitole ale romanului, Elena este o prezenta indirecta, dar dominatoare prin insistenta si interesul cu care numele ei revine în gândurile si conversatia lui Mini, Nory si ale "bunei Lina". "Are fata calma cu parul negru dat în sus", stapâna casei are o frumusete mai accentuata ca si caracterul, este protocolara si rigida în felul ei. Elena Draganescu e prin natura si educatie o aristocrata cu gusturi fine marcate de snobism, o fiinta distinsa si rece, conventionala si autoritara nu numai în relatiile cu prietenii si cunoscutii, ci si fata de unii membri ai familiei. Caracter perfect echilibrat, de o corectitudine minutioasa, figura corneliana, roasa de secrete ambitii si afisate ambitii artistice, Elena pare multa vreme un personaj linear, imperturbabil, cu o sensibilitate monovalenta, aservita unei singure pasiuni, muzica. Dragostea ei discreta si nestapânita pentru pianistul Victor Marcian, desi nemotivata în ordinea caracterului, nu trebuie sa surprinda, pentru ca tot muzica e aceea care înlesneste aceasta apropiere. În sufletul tulburat al acestei femei glaciale, dragostea si muzica se confunda, se interconditioneaza. Sub impulsul fascinatiei pe care o simte fata de Marcian, omul si artistul, întreaga fiinta a Elenei se modifica fundamental.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.