Hortensia Papadat Bengescu despre opera sa in general

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Intr-un cuvant, mediu descris de Hortensia Papadat-Bengescu se poate caracteriza din punct de vedere sociologic ca apartinand "unei burghezi de formatie recenta, fara traditii, fara morala, fara gust".Aceasta e lumea parvenitilor imbogatitilor de dupa razboi, observa foarte bine Mihai Ralea (Perspective, 1928). Lica Trubadurul a fost plutonier-major in armata. Ada Razu e fata de fainar. Milionarul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hortensia Papadat Bengescu despre opera sa in general

Intr-un cuvant, mediu descris de Hortensia Papadat-Bengescu se poate caracteriza din punct de vedere sociologic ca apartinand "unei burghezi de formatie recenta, fara traditii, fara morala, fara gust".Aceasta e lumea parvenitilor imbogatitilor de dupa razboi, observa foarte bine Mihai Ralea (Perspective, 1928). Lica Trubadurul a fost plutonier-major in armata. Ada Razu e fata de fainar. Milionarul Draganescu se trage dintr-o familie de carciumari.Distinsa Elena, sotia lui, e fiica Lenorei, la randul ei descendenta unui "accizar" din Mizil. "Sufletul acestor oameni - scrie Mihai Ralea - e inca primitiv si grosier sub reflexe de aur si purpur.Din civilizatie, ei n-au decat confortul".Sunt "senzuali, brutali, fara reticente, fara puduare si fara estetica".

Hortensia Papadat-Bengescu prctica, totodata, o literatura feminina.Aceasta, constata Eugen Lovinescu, e excelenta romantica si subiectiva, zbatandu-se intre "explozie lirica", "exuberanta senzoriala" si "sensiblerie discreta".Hortensia Papadat-Bengescu aduce si aici ceva original.Ea uneste lirismul inerent sufletului feminin cu spiritul analitic, ajungand la o fuziune interesanta de tip stendhalian, in care autoobservatia lucida nu atinge, ci dimpotriva, amplifica viata emotionala.

Lirismul Hortensiei Papadat-Bengescu - scrie Eugen Lovinescu nu ramana numai in faza simplei exolari, nu enumai extaz sau imprecatie, nu exprima numai revlota sau adoratie, nu e o forta elemantara si incopnstienta.El vine dintr-o sensibilitate viberanta si dintr-o bogatie de impresii ce se succed grabit; orcat ar fi de grabnica succesiunea, in crupa senzatiei sta infipt singur de sine spiritul analitic, care a conduc, o amplifica ii inregistreaza minutios traectoria si, dupa mistuirea finala, iiperpetueaza amintirea.Asocierea celor doua forte contradictorii, oemotiunea si analiza dau, sasdar literaturii scriitoarei un caracter patetic, de lupta, si foc din fiecare pagina o bucata de lava, in care sa solidificat dupa multa truda forma unui sentiment.

Caracterizarea criticului e adevarata.Dar cum el singur aobservat, aceasta fuziune s-a produs de-a lungul unei evolutii a scriitoarei de la notatia lirica la epica obiectiva de la Ape adanci la Radacini.Hortensia Papdat-Bengescu cunoscuta mai intai la Viatia romaneasca, prin 1914.Pana la aceasta publicase doar niste cronici mondene in ziarul cinservator La politique, redactate in limba franceza.

Ibraileanu, caruia autoarea ii fusese recomandata de Constata Marina-Moscu, s-a aratat foarte entuziast. "Cand ai ispravit de citit volumul d-nei Hortensia Papdat-Bengescu (Ape adanci) - scria el -, din suma impresiilor care-ti raman, doua se degajeaza: mai intai originalitatea operei si caracterul ei eminamente feminin".Criticul remarca: "repertoriul infinit de senzatii fine, variate si nuantate, greu de prins fara o mare putere si deprindere de introspectie si greu de redat fara o singura si nesecata inventie verbala...D-na Hortensia Papdat-Bengescu nu are senzatii simple de la lucruri, are serii, are manunchiuri de senzatii"(Note si impresii).

Ibraileanu se arata sensibil si la o anumita indrazneala a unei literaturi feminine, dispusa a proclama "apetitul de viata pontentata, bucuria de a trai intens si inalt, drepturile imprescriptibile ale naturii individuale si protestarea impotriva prejudecatilor care se opun acestei conceptii, ca si impotriva fortelor si fatalitatilor sociale care impiedica realizarea acestei conceptii".

Dupa ce scriitoarea si-a incetat colaborarea la Viata romanesca, imtrand in cercul "Sburatorul", entuziasmul criticului s-a mai racit.Toate cartile pe care le-a publicat ulterior Hortensia Papadat-Bengescu au inceput sa fie socotite la Iasi erori artistice, abateri ale unui talent de la reala lui vocatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.