Hortensia Papadat Bengescu - generalitati

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.38

nivel: Liceu

Alături de aceste modalități moderne, întâlnim elemente specifice romanului tradițional: analiza psihologică a celor mai fine mutații sufletești (pers. a III-a); interesul pentru social, pentru descrierea mediului, a societății; interesul pentru construcția de personaje, personaje caracter: parvenitul, snobul, ipocritul, amanta, etc.

Opera:
Nuvele și schițe: Ape adânci (1919[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hortensia Papadat Bengescu - generalitati

Alături de aceste modalități moderne, întâlnim elemente specifice romanului tradițional: analiza psihologică a celor mai fine mutații sufletești (pers. a III-a); interesul pentru social, pentru descrierea mediului, a societății; interesul pentru construcția de personaje, personaje caracter: parvenitul, snobul, ipocritul, amanta, etc.

Opera:
Nuvele și schițe: Ape adânci (1919), Sfinxul (1920), Femeia în fața oglinzii (1924)
Mici romane: Balaurul (1923), Romanța provincială (1925)
Contribuția cea mai valoroasă: Ciclul Hallipa- Fecioarele despletite (1926), Concert din muzică de Bach (1927), Drumul ascuns (1933), Rădăcini (1938)
Piese de teatru: Bătrânul
Cea mai importantă contribuție este proza de faptură psihologică, prin care se dovedește un analist subtil al sufletului feminin.

Ciclul Hallipa
Ciclul Hallipa este al doilea roman ciclic din literatura română, după ciclul Comăneștilor a lui Duiliu Zamfirescu. Este vorba despre un roman-cronică de familie, care urmărește existența unor familii pe mai multe generații.
a). Preistoria familei...
...Hallipa și a familei Drăgănescu nu este prezentată în roman, decât sugerată. În fiecare familie însă există un bătrân sau o bătrână, un înaintaș a cărui existență trebuie ascunsă cu grijă. Astfel una din preocupările noilor îmbogățiți este de a ascunde originea joasă, descendența obscură. Astfel, indirect aflăm informații despre tatăl Leonorei, care a fost perceptor la Mizil; tatăl lui Drăgănescu a fost cârciumar; bătrâna Gramatula s-a îmbogățit fabricând alcool din cereale; baba Smoala, prin numele ei, indică sursa îmbogățirii.

b). Generația următoare...
...reprezentată de Drăgănescu și Doru Hallipa muncește încă pentru a menține și pentru a spori averea acumulată de înaintași. Pe măsura îmbogățirii cresc și pretențiile și paralel dorința de a ascunde un trecut compromițător. Alături de parvenitismul primei generații, se conturează o nouă trăsătură: snobismul. Urmașii primei generații se preocupă de salvarea aparențelor, de însușirea unui mod de viață monden. Bătrânii, bolnavii, bastarzii sunt marginalizați și ascunși cu grijă. Modelul lumii mondene este Elena Drăgănescu. Astfel ea își face un adevărat program de îndatoriri mondene: își fixează o zi și o oră de primire; copilul este crescut de o guvernantă londoneză; organizează reuniuni mondene, concerte, la care participă lumea bună. Toată existența ei se desfășoară conform etichetei, codului monden.

c). A treia generație...
...cuprinde exemplare devitalizate. Reprezentanții acestei generații nu mai trebuie să muncească pentru averea moștenită, le permite o existență de lux și plăceri. Pe plan sufletesc aceste personaje se caracterizează prin sterilitate, prin imposibilitatea de a trăi sentimente autentice, profunde. Se pare că aceste personaje, care nu mai găsesc un sens viabil existenței lor. Până și iubirea se reduce la satisfacerea unor instincte primare. Stăpânite de plictiseală, aceste personaje nu mai știu cum să-și omoare timpul.
d). In ultimul roman...

...al ciclului Hortenzia Papadat-Bengescu încearcă să găsească o soluție de salvare prin revenirea la rădăcini, respectiv prin reântoarcerea Elenei Drăgănescu la țară pe moșia familiei. Revenirea este însă tardivă și imposibilă.
Cel mai reușit roman al ciclului este:

Concert din muzică de Bach

În acest roman interesul prozatoarei se concentrează asupra cuplurilor: Elena-Drăgănescu, Lina-Rim, Ada Razu-Maxențiu. Nici unul din aceste cupluri nu se bazează pe iubire, ci exclusiv pe interes. Astfel Elena s-a căsătorit cu Drăgănescu, pentru a ascunde o dezamăgire senitmentală, și pentru a face o partidă bună; Lina se căsătorește cu dr. Rim pentru a ascunde existența unui copil nelegitim, Sia, făcut cu Lică Trubadurul. Ada Razu se căsătorește cu prințul Maxențiu pentru a dobândi un titlu nobilar unei averi câștigate prin mijloace dubioase de tatăl ei.

După cum sugerează și titlul, este vorba despre organizarea unui concert de către Elena Drăgănescu, la care să ia parte familia și lumea bună.
Romanul nu are acțiune propriu-zisă pentru că romanciera cultivă a proză de observație psihologică.
Lumea prezentată de Hortenzia Papadat-Bengescu se definește prin câteva trăsături specifice: parvenitismul, reprezentat prin Lică Trubadurul, snobismul - Elena Drăgănescu, Nory, Mini, Coca-Aimeé, boala - Maxențiu, gemenii Hallipa, Sia.

Hortenzia Papadat-Bengescu este prima romancieră, care acordă o atenție deosebită bolii. Ea nu este interesată de apectul clinic al bolii, de echilibrul fragil dintre viață și moarte, ci este preocupată de echilibrul dintre fizic și psihic, dintre exterior și interior. Alături de cazuri de degenerați, ca Sia, gemenii Hallipa, romanciera urmărește cazul lui Maxențiu, decimat de TBC. Pentru bolnavii din clinica doctorului Walter, boala devine un mod de existență.
Cu totul particulară este situația lui Maxențiu. Din momentul descoperirii bolii, personajul renunță la orice altă preocupare pentru a urmări toate manifestările bolii sale. Întreaga sa atenție se concentrează exclusiv asupra propriei persoane, asupra interiorului sau: Pentru el interiorul era accesibil. Nu-l vedea așa, cum vede chirurgul un trup deschis, îl vedea cu un fel de apuitate tactilă ca și cum, pe fiecare parte a trupului, sensibilitatea îi dezvolta mii de ochi, întorși înăuntru. Erau în adevăr acolo, caverne și gropi, precipitări de ape roșii, vaduri pe care Maxențiu, ca un turist tragic, le vizita amănunțit în fiecare zi...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.