Hortensia Papadat-Bengescu - tehnici narative

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.18

nivel: Liceu

Nicolae Manolescu în Arca lui Noe a încadrat-o pe Hortensia Papadat Bengescu în cadrul romanului ionic, caracterizat printr-o lume înfățișată ce își pierde omogenitatea, cu spiritul de finețe și de analiză, contemplația, individualismul, dramele personale, spiritul reflexiv, problematica filosofică și psihologică, discontinuitatea epică, absența unui subiect închegat. Compoziția este modernă (jurn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hortensia Papadat-Bengescu - tehnici narative

Nicolae Manolescu în Arca lui Noe a încadrat-o pe Hortensia Papadat Bengescu în cadrul romanului ionic, caracterizat printr-o lume înfățișată ce își pierde omogenitatea, cu spiritul de finețe și de analiză, contemplația, individualismul, dramele personale, spiritul reflexiv, problematica filosofică și psihologică, discontinuitatea epică, absența unui subiect închegat. Compoziția este modernă (jurnal, scrisori, articole de ziar, confesiune etc.), modul de expunere dominant este monologul, finalul este deschis, naratorul este și personaj; H.Papadat-Bengescu, “Concert de muzica de Bach”.

...

Stilist desăvârșit în literatura română, Tudor Vianu surprinde excelent un specific al operei bengesciene. Astfel, observă că analizele sensibilității pătrunse de numeroase elemente senzoriale, dobândesc largi dezvoltări, încât un simplu gest sau o singură reacție sufletească este intens urmărită, aprofundată în toate laturile ei, printr-o metodă de istovire a amănuntului psihologic, prin bogate asociații în jurul unui punct infinitezimal , care , prin multiplicarea senzațiilor prin reflecție, amintește de tehnica lui Marcel Proust.

În ceea ce privește procedeele artistice ale compoziției, autoarea a folosit inițial povestirea sau confesiunea atribuite unui personaj străin, mască destul de transparentă sub care se simte prezența autoarei. De aici atragerea atenției de către Eugen Lovinescu asupra unui „obiectivism” și sfat pe care autoarea la și aplicat în etapa următoare a creației.

Astfel, ea continuă cu confesiunea sub masca personajului preferat, dar atenția se distribuie în mod egal asupra tuturor figurilor mai însemnate din roman. Această tehnică le conferă contur, relief, dar diminuează din lirismul și din analiza incipientă creației acesteia.
Un alt critic de elită al lieraturii romane, Mircea Zaciu in aceeași antologie critică—(biblioteca critica-Hortensia Papadat Bengescu)—face anumite constatări legate de construcția epică a romanelor Hortensiei Papadat Bengescu. Astfel, consideră că autoarea știe să îmbine o tradiție clasica cu tehnica romanului modern, sa uneasca straduinta analitica de gen proustiană cu străduința clasică de a portretiza. În același sens, al îmbinării de elemente clasice și moderne se poate discuta și pe marginea compoziției romanelor. Arhitectura compozițională a fost contestată inclusiv de mentorul scritoarei. Eroarea a fost de receptare, printr-o permanentă, raportare cu necesitate, la construcția epică de tip clasic, balzacian.
Ceea ce este surprinzător este faptul pe care îl surprinde Viola Vancea și anume inclinația poetică. Și criticul amintește de melos, ritm, elemente ale muzicii. Mai mult consideră că „dacă scriitoarea nu ar fi autoarea romanelor, s-ar putea vorbi despre o o inclinație spre sentimentalism și bovarism.”
Dar așa se poate vorbi despre muzică și poezie ca repere ale creației sale, singurele care manifestă un interes stabil.
Un aspect interesant surprins de același critic este forma adjectivelor folosite cu un alt sufix decât cel obișnuit având la bază nu neglijența ci intuiția că așa sună mai bine, mai specific materialului epic, mai muzical. „Inexistenete in dictionarul academic, sunt inventate din necesitate.”
Fraza se construiește din înaintări și retrageri. Epitetele sunt dublate pentru lămurirea intenției, dar și din necesitatea ritmării. Intervine cu efect contrapunctic rece și echilibrat un enunț scurt.
Poezia și muzica se ascund în evoluție, în adâncime, dar ele există și configurează o linie melodică a epicului. Muzica apare ca un fond de lucru inspirator, dându-i impulsul necesar.
Autoarea nu se implică în prezența personajelor, mai mult prezintă o răceală față de acestea.
Preluând din propriile citate, Hortensia Papadat Bengescu considera romanul ca „realizare a vieții deci a adevărului”, „în consecință ceva riguros și grav”. „ Adevărul se cercetează la lupă și la microscop. Așa apar toți porii la microscop.”
Nu se resimte nici o implicare și în cazul descrierii bolilor. Concluzia care se impune ține de intenționalitate. A conceput personajul și ia dat independență, nemaiintervenind în datele sale.
Există pentru Hortensia Papadata Bengescu o lege a organismului romanului, care, odată stabilită, nu e modificată. Ea nu scrie la întâmplare, fără rigoare, ci gândește persoanjul, relațiile și lumea. Astfel personajele devin viabile. Totul este calculat, inclusiv abaterile acestora.
Parcurgerea cărților ei cele mai bune presupune un efort pe care nimeni nu l-a negat, o luptă cu fraza greoaie, punctuația nesigură, sintaxa chinuită. Stilul este mai degrabă concordant cu starea de tensiune în care elaborează autoarea, cu goana gândurilor ei, cu o avalanșă de idei.
Scrisul era desigur un suport pentru evitarea incertitudinilor la care era supusă condiția umană. Scriitoare nu a fost una „amatoare” în ințelesul pe care îl dă și Călinescu vorbei. Scrisul nu e numai un adăpost în care așteapta să treacă răul și primejdia. Dimpotrivă, o nouă povară, asumată, care, prin dificultățile ei are desigur și un sens curativ.
Indiferent de aspectele propuse de critic, autoarea are specificul ei, originalitate care a situat-o în rândul marilor romancieri ai vremii ei și cei care s-au impus a fi într-adevar ctitori ai romanului
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.