Horia Hulubei

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.82

nivel: Liceu

Avansat la gradul de sublocotenent, a luat parte la luptele de la Marasesti, din vara anului 1917. In acelasi an face parte din lotul de tineri care, la initiativa sefului misiunii militare franceze, generalul Berthelot, sunt trimisi in Franta pentru a deveni piloti ai aviatiei militare. Hulubei participa, in calitate de pilot pe un avion de vanatoare, la operatiunile de pe frontul de Vest, unde e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Horia Hulubei

Avansat la gradul de sublocotenent, a luat parte la luptele de la Marasesti, din vara anului 1917. In acelasi an face parte din lotul de tineri care, la initiativa sefului misiunii militare franceze, generalul Berthelot, sunt trimisi in Franta pentru a deveni piloti ai aviatiei militare. Hulubei participa, in calitate de pilot pe un avion de vanatoare, la operatiunile de pe frontul de Vest, unde este ranit. A fost decorat cu Ordinul Legiunii de Onoare.

In 1922 se intoarce in tara unde - in calitate de sef al unui Birou de Navigatie Aeriana - deschide prima linie aeriana romaneasca (Constantinopol-Bucuresti-Budapesta). In acelasi timp, se reinscrie la Facultatea de Stiinte Iasi, Sectia Fizica si Chimie, de unde, in 1926, obtine licenta. Se pare ca, in aceasta perioada, profesorul de fizica, Petru Bogdan, i-ar fi starnit pasiunea pentru fizica atomica, conturandu-i viitoarea cariera. In 1926, obtinand o bursa de stat, Hulubei pleaca la Paris, pentru specializare. Acolo are ocazia sa lucreze in laboratoarele profesorului Jean Perrin, de la Universitatea Sorbonne. A reusit sa-si reia studiile abia in anul 1922, iar in 1926 a obtinut licenta in stiinte fizico-chimice.

Dupa absolvirea facultatii, Hulubei a obtinut o bursa de stat, pe baza careia a plecat la studii la Paris, unde a lucrat sub coordonarea profesorului Jean Perrin, de la Universitatea Sorbona. Este perioada in care s-a dedicat studiilor de fizica experimentata. In 1933, Hulubei isi ia doctoratul in fizica experimentala, cu o disertatie asupra Efectului Compton Multiplu. Noutatea de metoda adusa de Hulubei consta in construirea (in colaborare cu Yvette Cauchois) a unui spectrograf de raze X, cu cristal curb (tinand seama de axele principale ale retelei cristaline), care permitea cresterea, cu doua ordine de marime, a sensibilitatii de detectie.

Din comisia de doctorat faceau parte Irene Sklodowska-Curie si Jean Perrin. Inventia lui Hulubei este curand apreciata de Manne Siegbahn (Stockholm).In acea perioada, profesorul Jean Perrin a fost cel care l-a introdus in "lumea buna" a fizicii mondiale unde i-a cunoscut pe marii titani ai stiintei din acele vremuri: Frederic Jolliot Curie, Paul Langevin, Pierre Augier si Albert Einstein. In 1936, Perrin il insarcineaza pe Hulubei cu organizarea salilor de electronica si raze X din cadrul expozitiei mondiale, care urma sa se deschida, in 1937, in Palais de la Decouverte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.