Homer si nemurirea sufletelor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Cu atit mai linistitoare si mai dulce este sparanta celor credinciosi: a celor pentru care sufletele sint "nepieritoare si incoruptibile", pentru totdeauna, sau a celor care cred ca sufletele traiesc lungi perioade de timp, in calatorie "cind pe pamint, cind in cer," pina in clipa marelui incendiu cosmic, clnd ele iau foc, ca toate celelalte si se confunda, impreuna cu soarele si luna in "focul gi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Homer si nemurirea sufletelor

Cu atit mai linistitoare si mai dulce este sparanta celor credinciosi: a celor pentru care sufletele sint "nepieritoare si incoruptibile", pentru totdeauna, sau a celor care cred ca sufletele traiesc lungi perioade de timp, in calatorie "cind pe pamint, cind in cer," pina in clipa marelui incendiu cosmic, clnd ele iau foc, ca toate celelalte si se confunda, impreuna cu soarele si luna in "focul ginditor" care absoarbe univerAZsalitatea fiintelor2.Acestea erau pozitiile esentiale in vremea lui Plutarh, in momentul in care neoplatonismul lua avint.

De o parte materialistii, reprezentati de epicurei, dar care au avut numerosi stramosi: fizicienii ionieni, sofistii atei in genul lui Protagoras, atomistii Leucip si Democrit; de cealalta spiritualistii: discipolii lui Platon (nu toti), si cei ai lui Pitagora, carora li se adauga stoicii: acestia nu admiAZteau decit o supravietuire relativa a sufletului: ei credeau ca universul trece alternativ prin perioade de organizare si de conflagratie, si ca sufletele, ca si toate lucrurile, se prabusesc in foc, dupa o lunga serie de existente terestre, despartite de sederi in cer3.

I. Homerjirede in nemurire
Doua mari nume ramin legate de credinta ca sufletul nu moare: Pitagora si Platon 4. Ceea ce primul sustinusi ca un adevar de ordin religios si mistic, cel de-al doilea a intel grat In datele filosofici. Acestor doua nume trebuie sala adaugam un al treilea, cel al lui Homer. Plutarh o afirma; cu seninatate, ca pe un lucru evident si care nu intra lij discutie: ei ii numeste pe credinciosi "cei care impartasesc opiniile lui Pitagora, Platon si Homer" 5.

Rangul atribuit lui Homer alaturi de Platon si Pitagora ne surprinde. Psyche, atunci cind paraseste corpul unui erou homeric nu mai este decit o palida fantoma, fara consistenta si fara energie. Existenta de dincolo de mormint, asa cum o concepe Ahile sau cum o intrevede Ulise in calatoria ta In lumea mortilor, nu ofera nici o asemanare cu lumea cea-lalta descrisa de miturile platoniciene sau visata de discipolii lui Pitagora: este o existenta lugubra, aproape de nimicire.
Pentru autorul lliadei viata in Hades este pa atit de sumAZbra
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.