Homer si marile scoli de morala

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Autorul Vietii si poeziei lui Homer face aceasta confrunAZtare, intr-o rapida schita care ne va servi de canava si multi alti autori remarca aceste convergente, cel mai adesea reale.

I. Homer si peripateticienii
Morala lui Aristotel, sprijinita pe experienta, tine seama de slabiciunile si imperfectiunile omului si nu cere imposiAZbilul. La jumatate de drum intre zeu si animal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Homer si marile scoli de morala

Autorul Vietii si poeziei lui Homer face aceasta confrunAZtare, intr-o rapida schita care ne va servi de canava si multi alti autori remarca aceste convergente, cel mai adesea reale.

I. Homer si peripateticienii
Morala lui Aristotel, sprijinita pe experienta, tine seama de slabiciunile si imperfectiunile omului si nu cere imposiAZbilul. La jumatate de drum intre zeu si animal \ omul este un spirit care trebuie sa cada la invoiala cu exigentele trupului. El va atinge perfectiunea nu prin sacrificarea unei jumatati din fiinta sa celeilalte jumatati, ci realizind un echilibru arAZmonios intre componentele sale.
Etica aristotelica, bazata pe notiunea de masura, de linie de mijloc se intilneste cu morala homerica in trei puncte esentiale: in conceptia asupra virtutii; in ideea pe care si-o face despre fericire; in locul si rolul pe care il atribuie actiAZunii. Gel putin aceasta este teza sustinuta de autorul Vietii si poeziei lui Homer.

Dupa opinia lui Aristotel, virtutea este o dispozitie a sufletului 2, un mod de comportare fata de "pasiuni". Acestei"pasiuni", miscari trecatoare imprimate sufletului si anteAZrioare reflexiei, ne imping catre ce este placut, ne trag inaAZpoi de la greu. Ratiunea intervine pentru a regla aceste miscari, atit cele care purced din elanurile generoase ale inimii (thymos), cit si cele, mai dezordonate, ale apetitu-rilor inferioare (epithymia). Astfel, intre indrazneala temeAZrara, care inflacareaza thymos-\i\, si spaima care il ingheata, exista o zona temperata, virtutea ps care o numim curaj.

Pseudo-Plutarh, care caracterizeaza in linii mari, ca doxo-grafii, doctrinele filosofilor, rezuma intr-un cuvint atitudiAZnea inteleptului peripatetic in fata pasiunilor: metriopathe-ia3 = moderarea emotiilor si elanurilor, fara a cauta insenAZsibilitatea totala, straina naturii umane.Este tocmai atitudinea pe care Homer o atribuie celor mai intelepti dintre eroii sai: ei nu sint fricosi, desigur, insa cunosc la ocazie si frica si necazul; superioritatea lor consta in "a nu ceda prea mult pasiunilor" 4.

Homer nu cere ca viteazul sa aiba o inima de bronz, inaccesibila emotiei. "Viteazul, spune el, nu se tulbura prea 21421g623v mult" . Cit de omenesc este acest "prea mult"! Si cine pronunta aceste intelepte vorbe ? Unul din cei mai viteji eroi ai Iliadei, Idomeneu, conducatorul cretan, in cursul unei adevarate expuneri despre curaj pe care o face vizitiului sau Meriones. Pentru a arata cit mai bine ce este curajul, Idomeneu il va pune fata in fata cu lasitatea; si pentru a-i da intregul sens acestei paralele, el alege un caz in care viteazul si lasul sint abandonati propriilor lor forte, fara pompa exAZterioara, fara exaltarea si exercitiile bataliei: el alege ambusAZcada, aceasta pinda a dusmanului in tacere si nemiscare. Care sint atunci reactiile lasului ?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.